Napközben: Milyenek is a mai fiatalok?

A február 10-i adás tartalmából.
 

Orvosok, szakemberek egyértelműen állítják, hogy az adat életet ment. De hogyan? A nagy technológiai ciklusok szakértői szerint a mostani az egészség évszázada. A biotechnológia, nanotechnológia, ideg- és viselkedéstudományok fejlődése olyan szintet ér el az információtechnológia eszközrendszerét felhasználva, hogy néhány évtizeden belül számos krónikus betegségtől megszabadulunk, ma még gyógyíthatatlan kórképek válnak kezelhetővé. Illetve olyan szakmák születnek, amikről ma még alig tudunk.

Milyenek is a mai fiatalok? Erről szól a nagymintás ifjúságkutatás, amelynek legfrissebb eredményeit foglalja össze a Magyar fiatalok a koronavírus-járvány idején című tanulmánykötet. Vágynak-e családra a 15-29 évesek, mennyi időt töltenek a közösségi oldalakon, érdekli-e őket a politika? Hogyan változtatta meg az életüket és a magukról alkotott képüket a pandémia?

Vitalitás rovat: Február elején indul a Bethesda Gyermekkórház 200 munkatársnak szóló egészség-kihívás program. Az életmódváltással a kórház munkatársai nem csak saját egészségüket szolgálják, de példát kívánnak mutatni az ellátott betegeiknek az egészségük és jólétük megőrzésében is. Fél éven keresztül sport, egészséges büfé és menza, szűrőprogramok, egyénre szabott egészségtervek, pszichés támogatás, és stresszkezelő tréningek segítik a gyógyítókat.

Közel az utolsó síszezon? Vajon mi a síturizmus kialakulásának története? Eltűnhetnek-e az ismert síparadicsomok a globális felmelegedésnek köszönhetően? Hogyan küzdenek a síturisztikai központok a havas napok számának csökkenése ellen?
Ezekre a kérdésekre is keresik a választ a Klímapolitikai Intézet kutatói legfrissebb elemzésükben.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  február 10., csütörtök, 9:05

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: pexels

Videó ajánló

Olvasson tovább