Kalendárium: Ma 75 éves Sebő Ferenc

A február 10-i adás tartalmából.
 

– Lenyűgöző leletegyüttesre bukkantak Baja közelében. Bronzkori telepnyomokat, és avar sírokat találtak a Tür István Múzeum régészei, ezzel is gyarapítva a település helytörténetét.
– A kutatók között egy évszázada folyik a vita arról, hogy 1526-ban Mohácson pontosan hol zajlott a sorsdöntő küzdelem. A megoldást eddig hátráltatta, hogy nem sikerült meggyőző bizonyítékok alapján meghatározni a harcmező értelmezése szempontjából kulcsfontosságú, legkésőbb 1704-ben elnéptelenedett Földvár falu elhelyezkedését. A kutatást végző Pap Norbert egyetemi professzor szerint az egykori település fekvése azért különösen fontos, mert a csata történetének magyar krónikása, Brodarics István püspök ennek a falunak az elhelyezkedését veszi alapul a helyszín meghatározásakor.
– Kiállítással idézi meg a Régi Műcsarnok történetét a Képzőművészeti Egyetem. Főépületének frissen restaurált Lotz-freskói mellett a ház múltját idéző klasszikus és kortárs műalkotásokkal, valamint dokumentumokkal várja a közönséget a 150 éves fennállását ünneplő intézmény. A Térfoglalások kiállítás archív hang- és képanyagokkal, különleges régi dokumentumokkal, fotókkal, építészeti tervrajzokkal, műtárgyakkal idézi fel a Régi Műcsarnok szalontárlatainak hangulatát, de a századfordulós kabaré miliőjébe is belefeledkezhetnek a látogatók.
– Ma 75 éves Sebő Ferenc a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója, a Sebő Együttes vezetője.
– Február 10-ig lehet jelentkezni a 19 éven aluli hangszeres zenészeknek a Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutató verseny idei, nyolcadik évadába. A nemzetközi sorozat 2022-ben a visegrádi négyek országai és Szlovénia tehetségeit kutatja. A százezer eurós összdíjazású versenyen országonként egy győztest hirdetnek, de közönségdíjat és különdíjakat is kiosztanak.
– Ma este a Zeneakadémián Liszt és Chopin estet tart a MÁV Szimfonikus Zenekar. Vezényel: Kesselyák Gergely. Közreműködik Balázs János zongoraművész Szabóki Tünde Szántó Andrea László Boldizsár és Cser Krisztián operaénekes.
– Liszt Ferenc és Fryderyk Chopin nagyjából egy időben kerültek Párizsba és jó barátok lettek. Ebben az időben, 1830 és 1834 között keletkezett Chopin Andante spianato és nagy polonéz című műve, amelynek első része zongoraszóló, utána csatlakozik a zenekar, a zeneszerző szülőhazáját idéző lengyel nemzeti tánc, a polonéz formájában. Liszt 1838-tól több mint húsz évig érlelte harmadik zenekari kíséretes zongoraművét, amelyet nem nevezett zongoraversenynek, hanem a Haláltánc – parafrázis a Dies irae témájára címet adta neki. A művet 1865-ben mutatták be, nem sokkal ezután komponálta Ferenc József császár és Erzsébet császárné magyar királlyá és királynévá koronázásának ünnepi ceremóniájára a Magyar koronázási misét.

Kalendárium – Kossuth – február 10., csütörtök, 15:32

Szerkesztő: Horváth Kati

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább