Határok nélkül: Közkívánatra: ismét vándorúton a Berde Mária és Berde Amália pályaképét bemutató kiállítás

A február 12-i adás tartalmából.
 

Közkívánatra: ismét vándorúton a Berde Mária és Berde Amália pályaképét bemutató kiállítás – Tévhitek és valós érdemek. Ady Endre és a Holnap – a költőre emlékeztek Nagyváradon halálának százharmadik évfordulóján Benkei Ildikóval a Határok nélkül szombati adásában a Kossuth Rádió műsorán

Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka – Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképe címmel nyílt kiállítás a csíkszeredai Megyeháza Galériában a kulturális év nyitányaként. A két hölgy életművéről rendezett tárlatot egy évre tervezték, de a nagy sikerre való tekintettel, meghosszabbítottak a kiállítást. A kiállítás kurátora Szebeni Zsuzsa a bukaresti Liszt Intézet sepsiszentgyörgyi kulturális irodájának vezetője, akivel az idei kulturális tervekről is beszélgetett Oláh-Gál Elvira.
Kuriózumok, tévhitek, valós érdemek címmel Boka László József Attila díjas irodalomtörténész tartott előadást Ady Endre halálának százharmadik évfordulója alkalmából Nagyváradon. Az Ady Endre Emlékmúzeumban Ionescu Nikolett beszélget az előadóval.
Február elsején, harminckét évvel ezelőtt, harminchat éves korában hunyt el Budapesten Sziveri János a délvidéki, muzslyai születésű költő. Három évre rá – tisztelete jeléül – felvette nevét szülővárosának művészeti színpada. Kónya-Kovács Otília a Sziveri János Művészeti Színpad elnökével, Kovács Jolánkával emlékezik a névadóra.
A kapus halála Siflis Gézáról, a szabadkai származású, ötszörös válogatott labdarúgóról, a Ferencváros legendás játékosának kalandos életéről és tragikus haláláról készít filmet Siflis Zoltán délvidéki rendező, a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A kommunista terror áldozatává vált sportoló a szabadkai filmrendező nagybátyja volt, ám sorsáról a család keveset tudott, hiszen a határok átjárhatatlansága miatt nehezen jutottak el a hírek hozzájuk. Hosszas kutatómunka előzi meg a film forgatását, ami egyébként néhány héten belül megkezdődik. Készülő filmjéről Siflis Zoltán rendezőt Németh Ernő kérdezi.
Tavaly nyáron nyílt meg a magyar kormány támogatásával a megújult, étteremmel és szállodával bővült Rákóczi Várkastély a Sátoraljaújhelyhez nagyon közeli, zömében ma is magyarok lakta településen, a fejedelem szülőhelyén, Borsiban. Két hete elkezdett sétánkat folytatjuk szombaton. Kalauzunk Nagy Zsuzsanna, a borsi Rákóczi Várkastély kulturális igazgatója.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – február 12., szombat, 18:01

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább