Kalendárium: A Hungaricum bizottság felvette a Székely himnuszt is a Magyar Értéktárba

A február 9-i adás tartalmából.
 

– Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt nevezték ki nemrég a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorának. Megbízatását az elmúlt héten vette át Áder János köztársasági elnöktől. Rátóti Zoltán azt hangsúlyozta, hogy a szakmai oktatás mellett, példamutatásra kell törekedni, aminek nevelő hatása lehet. Márta Renátó
– A Hungaricum bizottság felvette a Székely himnuszt is a Magyar Értéktárba. Ezzel tovább nőtt az erdélyi kiemelt nemzeti értékek száma.
– Hogyan kerül a film a múzeumba? Erre a kérdésre kaphatnak választ azok, akik időről időre részt vesznek a fővárosi Műcsarnok filmes beszélgetésekről szóló programjain. Legközelebb február 16-án lesz ilyen rendezvény, amikor Nyikita Mihalkov örök érvényű, lenyűgöző művészfilmje, az 1977-ben bemutatott Etűdök gépzongorára című alkotásáról lesz szó. Előadó: Cieklinski Sándor.
– Aktívan szerepelnek és dolgoznak a Veszprém megyei berhidai és peremartoni népdalkörök. A Búzavirág és Őszi Napfény népdalkör számos előadást tervez idén is, és főképp a hagyományokat szeretnék fenntartani. Közel 30 éve működnek, és eljutnak az országos illetve a Kárpát-medencei versenyekre is.
– Aznaptól látható Budapesten az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 8. kerületi Székházában Urbán Árpád fotóművész, A cirkusz láthatatlan lelke című tárlata. Urbán Ádám Balogh Rudolf-díjas fotográfus munkájának immár tíz éve jelentős témája a cirkusz világa.
– Jorge Luis Borges elbeszéléseiből válogatunk ezen a héten minden délután itt a Kossuth rádióban a megújult Rádiószínház műsorán. Esténként pedig ma 21 óra után Vörösmarty: Kincskeresők, holnap James Joyce: Giacomo Joyce 29’, pénteken pedig Bohumil Hrabal: Hó törte fák az erdőben cím művének rádiós feldolgozása hallható majd.
– Orchestral Rick – Rick Wakeman és a Győri Filharmonikus Zenekar közös koncertje lesz aznap este a győri Richter teremben. Rick Wakeman rocklegenda egy vegyes kórussal és nagyzenekarral kiegészített, klasszikusokra épülő szimfonikus műsort ad elő.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Kalendárium – Kossuth – február 9., szerda, 15:32

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább