Kalendárium: Gárdonyi centenáriumot ünnepel idén Eger

A február 8-i adás tartalmából.
 

– Rendhagyó módon mutatták be Debrecenben A kaméliás hölgy történetét. A kaméliás hölgy, avagy a kegyvesztettek tündöklése című előadást a Csokonai Színház tűzte műsorára, de a premiert sajátos formában tartották meg. A járványhelyzet miatt több művész kiesett a próbafolyamatból, ezért a társulat az eredeti darab helyett egy rövidített változatot adott elő a napokban és így tervezik a következő három előadást is. A Kiállítás egy kurtizán életéről és haláláról három felvonásban alcímet viselő produkcióból ezúttal csak bizonyos “képeket” mutattak, a Csokonai Színház egy későbbi alkalommal fogja teljes egészében műsorára tűzni a Sardar Tagirovsky rendezte produkciót. Gyarmati Péter összeállításában megszólal a rendező, valamint az előadás szereplői: Horváth Julianna és Kiss Gergely Máté
– Gárdonyi centenáriumot ünnepel idén Eger. 121 évvel ezelőtt, január 31.-én jelent meg Gárdonyi Géza: Az egri csillagok című történelmi regénye. Ehhez kapcsolódva több hónapon át játékot indít a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, ami a most folyó Gárdonyi-kutatásba is betekintést enged az érdeklődő olvasóknak. Az író egykori otthona ma emlékmúzeum – 1922-ig élt itt és itt írta Az egri csillagokat is. Az épület különlegessége a dolgozószoba üvegteteje, valamint itt található Gárdonyi 10 000 kötetet meghaladó könyvgyűjteménye is. Az épület országos műemlékvédelem alatt áll. A tárlat bemutatja az író életének fontosabb állomásait, irodalmi munkásságának kiemelkedő értékeit. A tárlókban naplója és műveinek legszebb kiadásai mellett néhány eredeti, személyes tárgya is megtekinthető. Pilisy Csenge összeállítása (- szervezés alatt )
– Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után került ismét színre a fővárosi Eiffel -Műhelyházban. A következő előadás február 13.-án lesz. Megszólaló: Szabó Máté rendező (Kádár D.)
– Az adás napján ünnepli 90. születésnapját Szinetár Miklós, Kossuth-, és kétszeres Jászai Mari-díjas rendező, az Operaház egykori főigazgatója. ( Farkas Adrienne)
– Nine-Kilenc előadás az adás napján a Budapesti Operettszínházban Balázs Zoltán rendezésében
– Élő Tánc- Archívum -Szatmár: A Magyar Nemzeti Táncegyüttes aznapi műsora. Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus,Dr. Martin György eredeti táncgyűjtéseinek ihletésére, a tudós munkássága előtt tisztelegve indította el néhány évvel ezelőtt Élő Martin Archívum sorozatát.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – február 8., kedd, 15:32

Szerkesztő: Kádár Dóra

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább