Hajnal-táj: A gyógyteák újra reneszánszukat élik

A február 5-i adás tartalmából.
 

– Hungarikummá választották a beregi keresztszemes hímzést. A magyar Kultúra Napján jelentették be a hírt, amelynek az egész Felső-Tisza vidéke örül határon innen és túl, hiszen az 1800-s évektől használt hímzést, varrottast lehetetlen politikai alapon meghúzott országhatárokkal kitörölni hagyományaink közül.

– A téli időszakban is számtalan látnivalót kínál a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. A természet ilyenkor szép: a kápolnapusztai bivalyrezervátumban éppen a napokban adtak át egy kilátót, ahol a magasból lehet bepillantani az ország legnagyobb bivalycsordájának életébe. De aki nem vágyik a hidegre, akár a barlangokban is érdekes látnivalókra lelhet.

– Nyári hűsítő, vesemozgató, epe cimborája, szív támasza – néhány a gyógyteák közül, amelyek újra reneszánszukat élik. Sajátos ízviláguk mellett sokan jótékony hatásuk miatt is ezeket választják. Nagy Mónika először a bükki füvesembertől, Gyuri bácsitól hallott a gyógynövényekről, majd a gyöngyösi főiskolán elvégezte a gyógynövényszakos képzést. Ma már gyerekeknek tart foglalkozásokat, hogy megmutassa: fűben-fában orvosságot találunk.

– Makovez Imre, a magyar organikus építészet mestere sok időt töltött Zala megyében, hiszen édesapja Nagykapornakon született. Talán éppen a szülői kapocs miatt ma is sok olyan épület van a megyében, amely neki köszönhető. Így az sem véletlen, hogy Zalaegerszegen hűen őrzik munkásságának emlékét, és próbálják azt továbbadni az utókornak is. A Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány most közösen szervezett programot a zalai megyeszékhelyen.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – február 5., szombat, 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább