Napközben: Hogyan csökkenthető a bútoripar lábnyoma?

A február 4-i adás tartalmából.
 

Egy profil a közösségi hálón olyan, mint egy virtuális lakás. Tele adatokkal, fotókkal, információkkal. Egyre gyakoribb kérdés: mi lesz digitális javainkkal, például felhőben tárolt információinkkal, kriptopénzek számláival, vagy közösségimédia – profilokkal halálunk után? Kié lesz például egy felhőben tárolt írás, amely az évszázad regényét rejti, vagy egy olyan kísérleti eredmény, amely forradalmasítja a rákkutatást. Végrendelkezés és örökösödés szabályai a digitális javak esetében.

Február 4-e a Rák elleni küzdelem világnapja. A világon percenként 20 ember hal meg daganatos megbetegedésben. A számítások szerint 2035-re az EU-ban a lakosság 40%-át érintheti életében valamilyen daganatos betegség. Mennyire vesszük komolyan a megelőzés fontosságát, milyen új kezelések, terápiák vannak és hogyan lehet mentálisan szembenézni a rákkal?

Sárga, édes és egyre keresettebb, de hogyan lehet termeszteni? Bozsik gazda rovatában a datolyaszilva termesztésével foglalkozunk.

Az erdőtől a vevőig, hogyan csökkenthető a bútoripar lábnyoma? A Magyar Nemzeti Bank Fenntarthatósági Esettanulmányi Versenyén két fiatal kutató különdíjat kapott javaslataiért, amelyek a használt bútorok visszagyűjtésétől az üresen álló ingatlanok kihasználásáig számos módot javasolnak a probléma kezelésére. Ugyanakkor kérdés az is: mi mit tudunk tenni régi, megunt vagy éppen sérült bútorainkkal? Javítás házilag vagy szakemberrel? Adomány vagy szeméttelep?

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  február 4., péntek, 9:05

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Süveges Gergő

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább