Az elhallgattatásból is nyertesként jött ki Vitézy László

A 70-es években rendszerkritikus alkotása miatt fegyelmi tárgyaláson kellett részt vennie, de ez csak megerősítette őt abban, hogy a filmművészettel kell foglalkoznia. Vitézy László származása és nézetei miatt akadályokkal indult, ám szenvedélyét jól példázza, hogy még ma is aktív a filmiparban. Legújabb filmjéig tartó életútjáról és zenei érdeklődéséről is mesélt a Kossuth Rádió Nagyok című portréműsorában.
 

Polgári-konzervatív gondolkodásúként elutasítja a beatkorszakot, sokkal jobban szereti a dzsesszt, és a country zenéhez hűséges, értékőrző munkája miatt felnéz Johnny Cash munkásságára is. Vitézy László zenei érdeklődése legalább annyira jellegzetes, mint filmalkotásai. A Balázs Béla-díjas producer, forgatókönyvíró és filmrendező a Kossuth Rádió zenés portréműsorában, a Nagyokban azonban nemcsak zenei ízléséről, hanem szakmai hitvallásáról is mesélt, kiemelve azokat az éveket, amikor a nemzetszocialista cenzúra megtévesztése érdekében át kellett alakítania a forgatókönyveit.

„Szörnyű megpróbáltatás volt, de mi akkor éltünk. Mindent megtettünk, amit lehetett, amit nem lehetett, azt ne várják el ilyen nem hős alkatú embertől, aki szempárbajozik csak. Trükkökre alapozva csináltam meg a filmjeimet is, a dokumentarista játékfilmeket, dokumentumfilmeket. Mindig valami látszatra kedvezőt mondtam a hatalomnak: például, hogy egy TSZ elnökről csinálok filmet, de nem tudták, hogy a legnagyobb szocializmus kritika jön ki belőle a békeidőben. Ugyanígy készült film egy bauxitbányászról is, ami valójában a rossz munkakörülményeket ábrázolta, nem a munkás hőst. Soha nem felejtem el a fegyelmi tárgyalást, ami után három évig nem csinálhattam filmet. Így lettem televíziós Pécsett. Szinte hálás vagyok azért a szilencium-féle dologért, mert ezáltal válhattam azzá a rendezővé, aki átlátta a tévés működést is” – fogalmazott a Kossuth Rádió műsorában Vitézy László, aki nagy terveket már nem sző, mert attól fél, kinevetné őt a Jóisten, ugyanakkor örülne, ha legutóbbi filmje, a fekete-fehérben forgó Az énekesnő sokakhoz eljuthatna.

A Közmédia tavalyi Sára-Csoóri Életműdíjasa magánéletéről csak szerényen nyilatkozott: baráti kapcsolatai az idő előre haladtával megfogyatkoztak, a szabadidejének nagy részét pedig olvasással tölti, különösen a világpolitika érdekli. A teljes beszélgetés újrahallgatható a Nagyok MédiaKlikk-oldalán, ahol a korábbi adások 60 napig szintén elérhetők.

Nagyok – zenés portréműsor minden hétköznap 19:30-tól a Kossuth Rádióban!

Olvasson tovább