Hajnal-táj: 225 éves idén a keszthelyi Georgikon

A január 31-i adás tartalmából.
 

Érzik és tudják a magyar a gazdák, hogy modellváltás előtt áll a növénytermesztés, a sokat emlegetett precíziós gazdálkodáshoz azonban támogatásra van szüksége a termelőknek. Az átálláshoz kiírt pályázatra, kétszer annyi igény érkezett, most a meghirdetett alap. Külön foglalkozunk hétfőn reggel az előttünk álló évek legfontosabb problémájával, ez pedig az öntözés, az édesvíz készlet megóvása, ezért szeretné lajstromba venni az engedély nélkül fúrt kutakat a kormány és beszámolunk arról is, hogy lépést tartva a korral, körforgásos gazdaságon alapuló képzéseket hirdetett meg a Pannon Egyetem Nagykanizsán.
– Heti Néprajz
– Kárpáti borzderes szarvasmarha. A kis méretű, dús szőrű szarvasmarha fajta a 19. században volt elterjedt. Neve a színére utal, ami az évszakváltással változik. A Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrző Központ gondoskodik a – ma már csak 3-400 darabos állomány – fennmaradásáról, gyarapításáról.
– A Veszprém megyei Peremartonban működő gyár, korábban állam volt az államban, az ott dolgozók szinte kiváltságosként éltek a településen. Mára mindez persze megváltozott, Peremartont Berhidához csatolták, és a gyárban dolgozók nimbusza is megkopott.
– Pilisy Csenge. Szarvaskő egy 400 lelkes bükki település, ahol egyre több a kisgyermekes család. A helyiek egymásnak segítenek, főznek, ha kell, bevásárolnak. Van fejlődés a településen, kiépült a szennyvízhálózat.
– 225 éves idén a keszthelyi Georgikon. A jubileumi év nyitányaként emlékülést szervezett a Georgikon Alapítvány. A cél nemcsak az emlékezés, hanem a szakmai munka és a múlt elismerése.
– A szobanövények túlöntözése káros folyamatokat indít el. Nagyon fontos a megfelelő öntözés, hiszen a túlöntözés gyökérfulladást okoz, amelynek következtében a levelek „lekókadnak”, vagyis olyan tünetet mutatnak, mintha kiszáradt volna a gyökérzóna. Ha ilyenkor további öntözéssel próbáljuk orvosolni a tünetet, akkor könnyen a szobanövény halálát okozzuk.
– A tervek szerint jövőre már lehet jelentkezni a körforgásos gazdaságon alapuló képzésekre a Pannon Egyetem nagykanizsai campusán. A cél: olyan szakembereket képezni, akik átfogóan látják, és munkájuk során hasznosítják is azt a tudást, amelynek alapja a környezetvédelem. Legyen szó mérnökről, informatikusról, vagy turisztikai szakemberről.
– A mezőgazdaság modernizációjának központi kérdése a legkorszerűbb digitális technológiák alkalmazása, az átállás a precíziós gazdálkodásra. Erről beszélt a szombaton zárult 40. Agromashexpón Feldman Zsolt államtitkár. Az ezt ösztönző pályázatra, a 100 milliárd forintos keretre összesen 210 milliárd forint igény érkezett a gazdáktól. Ütemesen zajlik a benyújtott pályázatok bírálata, eddig több mint 50 milliárd forint támogatás odaítéléséről született támogató döntés.
– Mint arról már korábban beszámoltunk, 2023. december 31-ig kútamnesztiát hirdetett az agrárminisztérium. Ez azt jelenti, hogy haladékot kaptak a gazdák, ezzel meghosszabbodott az engedély nélkül létesített, mezőgazdasági öntözésre használt kutak bejelentési kötelezettségének határideje. Magyarországon több tízezer engedély nélkül fúrt kút létesült az elmúlt években.
– Ma már öntözés nélkül nem lehet kiszámíthatóan gazdálkodni, sok termelőnek okoz fejtörést az öntözés, ennek legegyszerűbbnek tűnő módja a kutak fúrása. Ám ahhoz, hogy valaki öntözhessen pénzre és szakhatósági engedélyekre is szükség van. Az ivóvízbázis védelme miatt nem mindenki kapott elvi vízjogi engedélyt, részben ez is lehet az oka annak, hogy a becslések szerint pl. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kutak felét engedély nélkül fúrták.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – január 31., hétfő, 5:00

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Gyarmati Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: (Fotó. Wikipedia)

Olvasson tovább