Felfedező a gazdaságról: Unikornisvadászok

A január 28-i adás tartalmából.
 

Mai műsorunkban beszámolunk magyar adattudósok idősoros elemzéséről, amellyel váratlan eseményeket, mint pl. egy szívinfarktust vagy akár egy gazdasági válságot is lehet előre jelezni.
„Mi olyan dolgokat tudunk megmutatni, amiről nem kell előre tudni, hogy létezik. Nm kell előre tudni, hogy hogy néz ki, nem kell előre ismerni a mintázatát, hanem az algoritmus maga fogja nekünk a mintázatát megmutatni, és ezáltal olyan dolgokat tudunk megismerni ezekből a jelekből vagy jelsorozatokból, amiről eddig nem is tudtuk, hogy létezik.”– mondja Bábel Tamás, a Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatja.

Második témánk, hogy újabb jelentési kötelezettsége lesz a cégeknek: itt az ESG, a felelős vállalati gyakorlat a környezet, a társadalom és a cégvezetés kérdéseiben. „E nélkül a jövőben – és ez egy európai uniós szabályozás – vélhetően nem nagyon fog tudni tőkét szerezni vállalat, csak zöld vagy zöldre minősíthető célokra.”– magyarázza Lukács Ákos, a Deloitte képviselője.

Végül :inflációs kockázatok miatt újra emelték a magyar alapkamatot.
„Továbbra is az a cél, hogy magasak legyenek a kamatok, hogy hűtsük valamelyest a gazdaságot és ezáltal fékezzük az inflációt „ – mondja Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemezője.

Hallgassa meg!

Felfedező – a gazdaságról – Kossuth – január 28., péntek, 14:34

Szerkesztő-műsorvezető: Szentgáli Edit

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább