×

Kalendárium: A holokauszt nemzetközi emléknapja van

A január 27-i adás tartalmából.
 

– A holokauszt nemzetközi emléknapja van. A második világháború legnagyobb megsemmisítő tábora, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 77. évfordulójára emlékezünk. A beregszászi és vonzáskörzetének zsidó történelmét írta meg – családi kötődéstől vezérelve – dr. Goldberger Tamás háziorvos, a budapesti neológia közismert alakja, hosszú esztendőkön keresztül a Budapesti Zsidó Hitközség elöljárója. A kötet alcíme: „szemelvények Beregszászban és vonzáskörzetében egykor élt zsidók életéből”. A könyv bevezetőjében kimondott cél: Beregszász városban és a beregszászi járásban vagy közvetlen közelében egykor élt zsidóság bemutatása a feltárt levéltári és korabeli sajtóban megjelent hírek, dokumentumok, információk, képek, újságkivágások segítségével.

– Székely stand up január 29-én a MOM-kultban, Domokos László előadásában. A székely lélek anatómiáját boncolgatom tipikus székely humorral, az előadásban családi történetek, megtörtént események és rablómesék váltogatják egymást. Ha minden jól megy, akkor egy órára elutazunk gyerekkorom helyszíneire: Csíkba, Komondóra, a Gyímesekbe, s ha nem vigyáznak, fenn alszunk a Hargitán, ahol a medve tényleg nem játék.”

– Lélekmadár – Tisztelet Kallós Zoltán emlékének címmel Szekeres Erzsébet textilművész alkotásaiból nyílt kiállítás Kaposváron Az év első kiállítását a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezték, s az aprólékos műgonddal készített textil faliképek az alkotó gödöllői műterméből érkeznek Kaposvárra, hogy ráirányítsák a figyelmet gazdag népművészeti múltunkra, megidézve a kétszeres Kossuth-díjas erdélyi néprajzkutató és népzene¬gyűjtő, a három éve elhunyt Kallós Zoltán életművét.

– 20 éves a Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett Szent Efrém Férfikar. A Liszt-és Érdemes Művész Díjas Bubnó Tamás által 2002-ben alapított kórus missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását. Kezdetben a bizánci rítusú kereszténység zenéjére specializálódtak, majd a magyar férfikari hagyománnyal is elkezdtek foglalkozni, először Boksay János, majd Liszt Ferenc, később Bartók Béla darabjain keresztül. Az együttes tagjai átiratokat, átdolgozásokat és saját műveket is készítenek. Énekeltek többek között a King’s Singers-szel, Pál István Szalonnával és bandájával, az Anna and the Barbies-zal, Presser Gáborral, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Moszkvai Pátriarkátus Kórusával és Lalla Salma marokkói hercegnő jelenlétében egyaránt. Augusztusig nyolc koncerttel ünneplik a kerek évfordulót. 2022. január 28-án a moszkvai Doros énekegyüttessel tartandó koncertjükkel nyílik meg a Magyar Zene Háza.

– 1756-ban tehát 266 évvel ezelőtt ezen a napon született Salzburgban Wolfgang Amadeus Mozart. Ma este fél nyolckor a Svéd Kamarazenekar Martin Fröst vezényletével Mozart estet ad és elhangzik majd többek között a Prágai szimfónia, vagy az A-dúr klarinétverseny.

– 1844-ben ezen a napon mutatták be a pesti Nemzeti Színházban Erkel Ferenc – Hunyadi László -című operáját. Idén március 13-án a Magyar Állami Operaházban Erkel eredeti partitúrája alapján ismét láthatja majd a közönség a reformkor különösen népszerű alkotását.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Kalendárium – Kossuth – január 27., csütörtök, 15:32

Szerkesztő: Horváth Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább