Határok nélkül: Kalandozások a borsi Rákóczi Várkastélyban

A január 29-i adás tartalmából.

A szlovák tankönyvekben – ha egyáltalán előfordul Rákóczi neve – megbízhatatlan kalandorként beszélnek róla. Tehát van feladatunk bőven, hogy megmutassuk az első magyar szabadsághős valós személyét – véli Diószegi László, a Teleki László Alapítvány és a borsi Rákóczi Várkastély igazgatója.
Mai műsorunk Borsiba, II. Rákóczi Ferenc fejedelem születésének helyére hívja a hallgatókat.

A tavalyi év nagy szenzációja kellett volna, hogy legyen a borsi Rákóczi Várkastély felújítása és a szállodával, étteremmel, különböző attrakciókkal bővített épületegyüttes átadása a nagyközönség számára.

A Sátoraljaújhelyhez nagyon közeli zömében ma is magyarok lakta településen 1579 körül emelt Zeleméri Kamarás István tokaji várkapitány kúriájából pompás várkastélyt Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György erdélyi fejedelem. Legfőbb nevezetessége, hogy 1676-ban itt látta meg a napvilágot a későbbi fejedelem, szabadságharcunk vezetője: II. Rákóczi Ferenc. Az épület – romos állapota és a mostoha körülmények ellenére – régóta kultikus hely, rendszeres megemlékezések helyszíne. Tavaly nyártól azonban igazán méltó módon őrzi a fejedelem emlékét. Az u alakú, kétoldalt jellegzetes árkádos épület harmadik szárnya étteremként és szállodaként üzemel. A múzeumi részben II. Rákóczi Ferenc életét és korát bemutató, máris nemzetközi elismerést kivívó kiállítás koncepciótervét a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem csapata készítette.

Kalauzunk Nagy Zsuzsanna, a borsi Rákóczi Várkastély kulturális igazgatójának segítségével néhány részlet felvillantására vállalkozunk a rendkívül gazdag kiállításból – elsősorban a fejedelem születése köré csoportosítva.

A Teleki László Alapítvány legnagyobb „dobása” tavaly minden bizonnyal a borsi Rákóczi Kastélyközpont átadása volt. Diószegi Lászlóval, az Alapítvány igazgatójával emellett a Rómer Flóris -terv és a Népi építészeti program tavalyi eredményiről, idei elképzeléseiről is beszélgettünk.

Szerkesztő-műsorvezető: Benkei Ildikó

Hallgassa meg!

 

Határok nélkül – Kossuth – január 29., szombat, 18:01

Tovább a műsoroldalra >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2022/01/IMG_3293-1866x1400.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább