Hajnal-táj: Tüzifa csalások

A január 21-i adás tartalmából.

Folytatódik a kármentesítés, elkészült a terv a tisztított víz hasznosítására Abasáron. Kilenc évvel ezelőtt az abasári vízmű víztermelő kútjaiból vett mintákban szerves szennyezőanyagokat találtak, s a kutak alkalmatlanná váltak a község ivóvízellátására.

December végén elérte a 800 ezret a regisztrált horgászok száma Magyarországon, ez azt jelenti, hogy ez a legnagyobb hazai civil szervezet. A vírusjárvány nem várt népszerűséget hozott, széles körben váltottak engedélyt a pecások országszerte. Január a felkészülés ideje a horgászok körében, ezek napok az engedélyek kiváltásával, a tervezéssel telnek. A Magyar Országos Horgászszövetség tagszervezetei pedig, azon dolgoznak, hogy zökkenőmentesen induljon az év a horgászok számára, így van ez Hajdú-Biharban is.

Az elhullott madarakban kimutatott madárinfluenza miatt kellett felszámolni a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjának teljes állományát tavaly december elején. A látogatóknak azonban nem kell aggódni, idén nyárra ismét lesznek madarak a parkban, újra nyit majd a kastélymúzeum madárparkja, a madarak beszerzése pedig már elkezdődött.

Tüzifa csalások. Ismét akciós tűzifát hirdetve csaltak ki pénzt az eladók a vevőiktől – adta hírül a honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A tűzifavásárlás során soha ne a legolcsóbb ár alapján döntsünk, hanem az eladó ismertsége, megbízhatósága, későbbi beazonosíthatósága alapján válasszunk.

A madárinfluenza járvány okozta vízi szárnyas pusztulás miatt már jelentkeznek a gondok a feldolgozóüzemekben. Nincsen elegendő alapanyag, így nem dolgoznak teljes kapacitással és a kedvezőtlen hatások a következő negyedévben várhatóan felerősödnek. A vízi szárnyas nevelő telepeken és a vágó-feldolgozó üzemekben a 2016-17. évi nagy járványhoz hasonlóan hamarosan segítségre lesz szükség az ágazat talpon maradása és a dolgozók megtartása érdekében.

Vadgazdálkodás: A hím- és a dámbikák bőgése, barcogása már régen véget ért, a golyó érett bikák most nyugodtak lehetnek, mert a vadászok az állomány szabályozására koncentrálnak, ami azt jelenti azokra a koronás bikákra vadásznak, amelyeket nem szívesen tartanak az állományban. De az állományszabályozás a tar vadakra is vonatkozik, ugyanis nem szerencsés, ha a tehén, ünő és a borjú állomány meghaladja az optimálisat.
Heves megyében évente több ezer tonna takarmányt raknak ki a vadállatoknak. Tavaly vadföldet 595 hektáron, vadlegelőt 1 727 hektáron műveltek. A téli vadetetésnek állománymegőrző szerepe is van. Hideg időben különösen fontos, hogy a vadgazdálkodó a vadfajok igényeihez mérten töltse fel az etetőket.
Vadak a városban.
Rókák randalíroznak a játszótéren, szarvasok dézsmálják a gyümölcsfákat, és vaddisznók garázdálkodnak Budapest belvárosában. Egyre többször történik hasonló eset, és habár ritkán végződik sérüléssel, de mégis érdemes elkerülni a városba megjelent vadakat. Mi az oka és mit lehet tenni ellene?

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – január 21., péntek, 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Pilisy Csenge

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább