Pad Zoltán népes családjában mindenki zenél és sportol

Futással kerül közel a természethez Pad Zoltán, a 2022-es év Lajtha László-díjas karnagya. Ezt a sportot előszeretettel űzi még télen is, sőt főleg hidegben és ködben szeret futni és ilyenkor nem zenével, hanem a saját gondolataival rója hosszan a kilométereket a közeli erdőben. A Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya a Kossuth Rádió Nagyok című műsorában engedett bepillantást magánéletébe is.
 

Pad Zoltán nemzetközileg ismert zenepedagógus, karvezető, akinek repertoárja a reneszánsz zenétől a modern darabokig terjed. Elkötelezett Kodály Zoltán és Lajtha László hagyatékának megőrzésében és a ma élő zeneszerzők műveinek népszerűsítésében. Számos ősbemutató fűződik a nevéhez. A budapesti Zeneakadémia adjunktusa, a Liszt-díjas Pad Zoltán szigorúan véve nem zenész családból származik, de a zene szeretete átszőtte családjukat. „Nagypapám harmonikázott amatőr módon, de nagyon nagy lelkesedéssel. Mikor az ötvenes években a házukat építették, még nem volt rajta tető, de ő a fizetéséből nem cserepet vett, hanem egy harmonikát” – mesélte az ajkai születésű karnagy, aki a mai napig fel tudja idézni nagyapja alakját, amint a verandán ülve harmonikázik.

Viszonylag későn derült ki, hogy neki is van affinitása a zenéhez, az ajkai zeneiskolában ismerkedett meg a klarinéttal, ám egy alapvető technikai hibája miatt nem lett szólista, ugyanakkor ennek köszönhetőn fordult figyelme egyre jobban az énekhang felé. „Lenyűgözött, hogy egy emberi hanggal mennyi mindent meg lehet csinálni. Talán a legegyedibb és a legkülönlegesebb hangszer ez, amelynek a gyökere az nem az ujjakban van, hanem a szívben, a fejben és a torokban” – mondta arról miként fogalmazódott meg benne szombathelyi iskolás éveiben, hogy nem tanító szeretne lenni, hanem egy olyan ember, aki az emberi hangokkal foglalkozhat. A zene mellett a különböző nyelvek elsajátítása is fontos számára. Németet gimnáziumban tanult, később mindössze fél év alatt az angolt is elsajátította, de tanult olaszul, latinul, néhány éve pedig franciául is.

Pad Zoltán életében a már említett futás is fontos szerepet játszik, de a zene és a sport egész népes családjára jellemző. Hat gyermeke van, közülük két ikerpár is. Bár a legkisebbek még csak három és fél évesek, a nagyobbaknak mind van valamilyen kötődése a zenéhez, ugyanakkor sportolnak is, a falmászás, vagy a kézilabda mellett gitár, zongora, fuvola vagy oboa tanulás is megfér.

„Tudatosan szakítok időt a családra. A vacsora mindig fix, ekkor mind együtt vagyunk” – mesélte, a nagycsaládi időbeosztásról pedig elárulta, feleségével közösen oldják meg a gyerekek reggeli iskolába, óvodába juttatását, illetve délutáni aktuális helyre való fuvarozásukat.

Hogy sikeres tud lenni szakmájában, azt egy fontos leckének köszönheti, amelyet a Zeneakadémián tanult egy példaképétől. Erről is hallhatnak részletet a Nagyokban, amely alább újrahallgatható.

Hallgassa meg!

A Lajtha László Alapítvány és a Magyar Rádió 1995-ben hozta létre a Lajtha-díjat a zeneszerző, zenetudós és népzenekutató emlékére, azzal a céllal, hogy a Lajtha-életmű elfoglalhassa méltó helyét a magyar kultúrában. A 2022-es díjazott Pad Zoltán. Az elismerést Lajtha László zeneszerző és népzenekutató születésének 130. évfordulója alkalmából tartott ünnepi énekkari hangversenyen adja át január 18-án Gyurkó Csilla, Lajtha László örököse Budapesten, a Jézus Szíve Jezsuita Templomban. Ez az első állomása annak a különleges koncertsorozatnak, amellyel a következő hetekben a Magyar Rádió Művészeti Együttesei Lajtha László Kossuth-díjas zeneszerző és népzenekutatóra emlékeznek. A Bartók Rádió hallgatói élőben hallgathatják mindkét énekkari évfordulós Lajtha-koncertet, az elsőt január 18-án, kedden 20 órától, a másodikat pedig január 30-án 20 órától.

Nagyok – zenés portréműsor a Kossuth Rádióban minden hétköznap 21:30-tól!

Borítókép: MTI Fotó: Czimbal Gyula

Olvasson tovább