×

Napközben: Emlékmentés

A január 18-i adás tartalmából.
 

Elindult a második világháborúban hősi halált halt, megsebesült és hadifogságba esett magyar katonák internetes adatbázisa. Az adatállomány értékét és jelentőséget az adja, hogy ezen régóta ismert veszteségek közül 241 087 esetnek már a pontosabb körülményei is megismerhetővé váltak. Mindez azért is fontos, mert a háború veszteségei szinte minden magyar családot érintettek és az ehhez kapcsolódó emlékek és történetek sok esetben még mindig feldolgozásra várnak.

Emlékmentés. Szekrény alján porosodó videókazetták, bakelitek és cd-k, amelyeket nincs szívünk kidobni, de aligha akad már olyan eszköz, amivel le tudnánk őket játszani. Hogyan lehet megmenteni ezeket az emlékeket? És ki őrzi meg az internetet? – A magyar weboldalak tömeges archiválását a nemzeti könyvtár végzi a 2021. január 1-jén hatályba lépett 626/2020. számú kormányrendelet alapján.

Társasházi rovat: Kiszakadt egy erkély korlátja, emiatt kizuhant a harmadik emeletről és életét vesztette egy nő múlt héten szerdán hajnalban Budapesten. Az eset a főváros XIII. kerületében, egy Váci úti társasházban történt. A nő a járdára zuhant és a helyszínen életét vesztette. Vajon kié a felelősség? Milyen állapotban vannak a régi társasházak erkélyei? Kinek a tulajdonába tartoznak?

Magyar fejlesztésű munkahelyi alvásminőség mérésekkel és alvásjavító programokkal segíti a vállalatok egészségmegőrzési törekvéseit a Magyar Alvás Szövetség, mivel az alvatlanság gazdasági következményei egyre súlyosabbak.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  január 18., kedd, 9:05

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő
Műsorvezető: Horváth Szilárd

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Pexels

Videó ajánló

Olvasson tovább