Kalendárium: Rengeteg feladat vár a Győri Balettre 2022-ben

A január 18-i adás tartalmából.
 

-A katolikus egyház ma, január 18.-án ünnepli Árpád-házi Szent Margit napját. Árpád-házi Szent Margit IV. Béla király lánya és domonkosrendi apáca volt, aki 1271. január 18-án halt meg. A legenda szerint a tatárjárás idején szülei Isten segítségét kérték és születendő gyermeküket ajánlották cserébe az ország megmentéséért.Béla király kolostort építtetett lányának a Nyulak szigetén, a mai Margitszigeten, Margit pedig Istennek szentelte az életét. Történetét először az 1300-as években vetették papírra latinul – a Margit-legenda magyar nyelvű fordítása Ráskay Lea Domonkos-rendi apáca másolatában maradt ránk egy 1510 körüli kódexben. (Kádár Dóra összeállítása.)
– A tárgyak más(od)ik élete. Vasarely Múzeum, időszaki kiállítás, Január 15. – május 31. Az intézmény bemutatja új szerzeményeit. (Nánási Anikó)
-Rengeteg feladat vár a Győri Balettre 2022-ben – a társulat számos új bemutatót tartogat a balettszerető közönség számára országszerte. (Gárdonyi Eszter)
-Megjelent a „Kortárs hangon” irodalmi pályázat legújabb kiírása, pályázni február 6-ig lehet. A pályázathoz rendezvénysorozat is kapcsolódik. 2005-ben, a József Attila centenárium évében hirdette meg először egyetemisták részére az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem jogelődje – a Miskolci Egyetemmel közösen – irodalmi pályázatát. Az irodalmi alkotásokon keresztül az oktatók jobban megismerik a mai fiatalok gondolkodását: mi foglalkoztatja, mi érinti meg őket. A határon túli egyetemek is évről évre csatlakoznak a „Kortárs hangon” pályázathoz. A „Kortárs hangon” alapvető célkitűzése, hogy a magyar hallgatók anyanyelvápoló fóruma legyen. Legutóbb négy ország 17 egyetemi intézményéből voltak résztvevők, s ez a kör esztendőről esztendőre bővül. Nevezni a kortarshangon@uni-eszterhazy.hu címen lehet. (Pilisy Csenge)
– Lajtha László -díjat vesz át Pad Zoltán, az MR-kórus vezető karnagya január 18-án, a Jézus Szíve Templomban. (Beslin Anita)
-Keresztpromóció: Kék róka – romantikus magyar játékfilm premierjével indul a megújult Duna
Hírek:
-Ismét lesz Szócsízió vetélkedő ma este Veszprémben a Művészetek Házában, ezúttal a Modern Képtár Vass László Gyűjteményében. A játékos kulturális kvízprogram keretében adásunk után nem sokkal a téli ünnepkörrel kapcsolatos szavakkal játszhatnak az érdeklődők. A belépő kérdés, hogy vajon mikor van vége a karneválnak? A program során nyelvi játékokkal, találós kérdésekkel, szólásokkal, barkochbával, valamint activity elemekkel lepik meg a szervezők a hallgatókat, a győztes csapat pedig jutalmat kap. A rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható, és 17 órakor kezdődik ma este Veszprémben a patinás Vár utcában.
– A Várfok Galériában megrendezett GILOT100 kiállításhoz kapcsolódva a Francia Intézet egy rendhagyó estet szervez Françoise Gilot francia festő tiszteletére. Január 18-án 18.30-kor a „Pablo Picasso & Françoise Gilot: „A nő, aki nemet mond” , Annie Maïllis és Sylvie Blum francia rendezők filmje lesz látható. A film végigköveti a viharos szerelmi és művészi kapcsolatot Picasso és a fiatal festő között.A vetítést beszélgetés követi Kovács Krisztina művészettörténésszel. A beszélgetés Gilot alakját és általában a nők művészettörténetben elfoglalt helyét járja körül. A belépés ingyenes.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – január 18., kedd, 15:32

Szerkesztő: Nánási Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább