×

Hajnal-táj: Szigorúbb szabályok vonatkoznak majd az unióban az év második felétől a méz forgalmazására

A január 17-i adás tartalmából.
 

Fülek várának egyik leghíresebb tulajdonosa, Kacsis Simon fia volt Fulkó lovag. Mi történt vele, amikor egyik vadászat alkalmából megsebesítette egy vadkan, ezt meséli el a mai anyag. Rablólovag volt, IV. Béla király minden javától megfosztotta, börtönbe került.

Heti néprajz Harangozó Imre néprajzkutatóval…

Alig nyolcszáz lelkes település Karancsberény, a “palóc Olimposz” lábánál fekvő, festői szépségű falu, a panorámás túraútvonalával kedvelt célpontja, vagy kiindulópontja a gyalogos és kerékpáros természetjáróknak. A település egyik üzemében sós pálcikákat készítenek . Emellett azonban sok egyébhez is s értenek a helyiek, akik között egyre több fiatalt, s fiatal házast tartanak nyilván Az “Ahol jó élni” sorozatunkban Karancsberénybe kalauzol el bennünket Tarnóczi László.

Folyamatosan szépül Markaz. Az apró mátrai településen éppúgy örzik a múlt értékeit, mint a természeti adottságokat: rendben tartják a tereket, parkokat, kerékpárutat építenek a tó partján, kézműves házat alakítottak ki a közösségi programoknak. A Magyar Turisztikai Ügynökség a 2021. évi Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny keretében pedig díjazta a település parkjainak rendezettségét és tisztaságát. Pilisy Csenge riportja.

Miniszteri elismerést kapott a tiszaadonyi önkormányzat a közmunka programban kialakított kecsketej feldolgozó és sajtüzem működtetéséért. Az oklevél mellé tíz millió forintot is kaptak, amit a helyi munkával gazdálkodó üzem további fejlesztésére fordítanak. A tiszaadonyi sajtot, melyből évente 16 tonnát(!) állítanak elő, már az ország több régiójában is megtalálhatjuk. Zsoldos Barnabás, Lakatos József polgármesterrel és az üzem egyik alapító dolgozójával beszélgetett…

Újabb kihívásokra kell felkészülnie a Zala megyei kis és középvállalkozásoknak. Zalaegerszeg utóbbi évekre jellemző fejlesztései ugyanis nemcsak a gazdaságot, hanem az ipar és a kereskedelem más ágazatait is érinti. A megyei kamara ebben is segítséget nyújt akkor, amikor a vállalkozások nagy része éppen generációváltással küzd. Varga Tünde összeállítása.

Hallgatóink kérdezik, hogy milyen belső értékei vannak a fekete reteknek, és hogyan lehet finom, hatékony mézes-retket készíteni, amely a felső légúti betegségek esetén is hatásos? Saját gyűjtésem, valamint Csizmadia Gáborné Emőke és Csizmadia Gábor hobbikertészek ismertetik a saját mézes-retek receptjüket. A fekete retek az egyik legnépszerűbb téli növény, mely nélkülözhetetlen vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rosttal látja el a szervezetünket a szűkösebb hónapokban és nagyon jó hatással van az emésztésünkre is. Miért fogyasszunk fekete retket? A retekféléket évezredek óta termeszti az emberiség, már az ókori Egyiptomban is rendszeres szereplője volt az étrendnek, de emellett gyógyító szerként is alkalmazták. A fekete retek főleg késő ősztől elérhető, és lehetőséget ad arra, hogy a vitaminhiányos téli időszakban pótolhassuk a nélkülözhetetlen mikro tápanyagokat. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- és E-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, cinket, mangánt, ként, szelént és egyéb nyomelemeket.

Szigorúbb szabályok vonatkoznak majd az unióban az év második felétől a méz forgalmazására – Magyarországon már régebbi kezdeményezés ez, de a közös piac is kiegyenlítettebb lehet, ha életbe lépnek ezek az elvárások. Azaz: lehessen tudni, honnan, milyen arányban, milyen mézet vásárolunk az Európai Unió bármely országában. A helyzetet nem könnyíti meg, hogy az országon belül is hatalmas eltérésekkel, de nagyjából gyenge közepes termésünk lett a 2021-es szezonban. Zsoldos Barnabás és Bicsák Eszter összeállításában elsőként Kelemen Bálint állatorvos-méhészt hallják…

A mezőgazdasági irányt minden évben egyre több felvételiző választja, és ez idén meglátszott a Hungexpo pavilonjaiban is – hétvégén véget ért az idei Educatio kiállítás. A három napos eseményen a legtöbb felsőoktatási intézmény részt vett, hogy segítsék a diákok pályaválasztását. Kulik Bence járt a helyszínen…

A győri Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara országosan is hiánypótló képzést, mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológus alapszakot indít szeptembertől, amelyre február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatási általános felvételi eljárásban. A klímaváltozás, a szélsőséges időjárási anomáliák mind jobban előtérbe helyezik a korszerű és tudományos alapokon nyugvó vízgazdálkodást, ezért a képzés során a Széchenyi István Egyetem nagy figyelmet fordít az öntözés, a tápanyagpótlás, a hidrokultúrás növénytermesztés, a tógazdálkodás (haltenyésztési ismeretek) elsajátítására is. Azősszel induló mosonmagyaróvári szakról GE először dr. Szakál Pált, a Széchenyi István Egyetem Víz- és Környezettudományi Tanszékének professzorát kérdezte

Lillafüreden, Anna barlang látogatók előtt elzárt részén található a Kácsi Vízfő, 10 hideg és langyos forrással. A világon egyedül ezen az élőhelyen él egy csigafaj, a Kácsi patakcsiga, amely ezen kívül mindössze 3 helyen él a világon. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, hogy megvédhesse, úgy döntött, megvásárolja ezt a területet. Rónai Kálmánné igazgatóval Pilisy Csenge beszélgetett.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – január 17., hétfő, 5:00

Szerkesztő-műsorvezető: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Pexels

Videó ajánló

Olvasson tovább