Szombat reggel: Januártól a vajdasági Újvidék viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet

A január 15-i adás tartalmából.

– Január elejétől egy éven keresztül a vajdasági Újvidék viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet egy livtán és luxemburgi város mellett. A hivatalos megnyitóra csütörtökön az ortodox újév előestéjén került sor Szerbia első európai kulturális fővárosában. Az évad célja a város és a régió lakóinak jobb összekapcsolása az Európai Unióval, illetve a nyugat-balkáni térség többi részével.
– A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelkedő regionális infrastrukturális beruházásaként Salföldön megkezdődött a Káli Kövek Rendezvény és Alkotóház építése.
– 19. alkalommal tartják meg a hétvégén az Országos Sasszinkront, a Magyarországon telelő ragadozómadarak éves számlálását. A rendezvény központi helyszíne a Hortobágyi Nemzeti Park, ahol szombaton Sas napot tartanak.
– Ilyenkor télen is sok vadon élő, sérült madár kerül be a huszonöt éves sukorói Vadmadár Kórházba. Gyógyításukat követően – ha lehetséges- a madarakat visszaengedik a természetbe , tovább gondozzák őket.
– Évszázados vita zárulhat le azzal, hogy sikerült azonosítani az 1526-os mohácsi csata helyszínét. Számos elmélet és feltételezés látott napvilágot, de a kutatás csak most hozott eredményt egy a Széchenyi Könyvtárban őrzött korabeli térkép segítségével.
Szabadidő: szombaton van a hó világnapja.
Sport: az 54. Mecsek Rallye lett a tavalyi év rallye versenye.
– Túrázzunk: a Naru hegy megmászása
Öregedés, tumorok növekedése – ezeknek a folyamatoknak is kiderülhet a háttere egy apró, körülbelül három milliméter nagyságú állatnak köszönhetően. Az úgynevezett nyeles hidrák ugyanis képesek évszázadokon keresztül is élni, de van, hogy akár néhány hónap alatt megöregszenek. A Debreceni Egyetem biológusai egy most indult kutatóprogram során vizsgálják, mi áll ennek a hátterében.
A fényszennyezés káros következményeit szemléltető interaktív kiállítással bővült hazánk első Csillagos Égbolt Rezervátuma a Zselicben.
Hogyan változtatta meg a köztérhasználati szokásainkat a Covid, és erre miként képes reagálni erre az építészet? Új módszerek az mérnökképzésben. Hogyan lehet integrálni a világjárvány miatt a közösségi életre vonatkozó szigorú egészségügyi előírásoknak való elvárást a jövőben a közterek tervezése során? Közös magyar-kínai kutatóprogram zárult le, az eredményeket online kiállításon mutatták be és egy könyvet is kiadnak.
ÉLŐ – Nemzetközi hírek: Olaszország a héten visszaadta Görögországnak az athéni Akropoliszon álló Pallasz Athéné-templomot, a Parthenónt díszítő fríz egy darabját, egy istennőlábat, amelyet jelenleg Szicíliában, a palermói Antonio Salinas Régészeti Múzeumban őriznek.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – január 15., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább