Határok nélkül: Tündér Mira - Ökomese a délvidéki Muzslyán

A január 15-i adás tartalmából.
 

Egy szatírát és egy misztikus kalandregényt is megjelentetett Fábián Tibor, partiumi lelkipásztor. A nemrég megjelent két kötet jó része fikció, melyeknek témája  a túlélés. A szerző hangsúlyozta  a szórakoztató irodalom értékközvetítő szerepét, és a kalandregény újraolvasásakor szembesült azzal, hogy az író mellett néha a lelkipásztor is megszólal a nem mindennapi történetben.

A másik kötete, a Ceausescu elvtárs, pajtás a kommunista érát, a szerző ifjúkorát, a 80-as éveket idézi. Fábián Tibor úgy véli bármilyen embertelen volt a Ceausescu-korszak, a humorral túl lehetett élni a nélkülözést. A szerző számos korabeli anekdotát elevenít fel, a történet pedig a diktátor bukásának részleteivel zárul.

Ionescu Nikolett beszélgetett a szerzővel, Fábián Tiborral.

Negyven éve, 1981-ben mutatta be a szabadkai Népszínház A zöld hajú lány című rockoperát. Ez volt az első ilyen jellegű magyar nyelvű zenés darab, amelynek óriási sikert aratott Jugoszláviában. Az előadás az akkor még a szocialista országokban gyakorlatilag tabutémának számító drogproblémákkal foglalkozott. A rockopera zenéjét Lengyel Gábor szerezte, a szövegét Gobby Fehér Gyula írta. A főszerepben Jónás Gabriellát láthatta a közönség, akivel Németh Ernő beszélget a jubileum alkalmából tartott megemlékezésen.

Máthé János szobrász gyűjteményét és életét bemutató galéria nyílhat a képzőművész családi villájában, Kassán. Az alkotó özvegye, Máthé Éva így szeretne emléket állítani férje munkásságának – aki 2012-ben hunyt el – valamint tisztelegni városuk előtt azzal, hogy a házat és a gyűjteményt is Kassa városára hagyja. Az örökséget három éve szlovák nemzeti kulturális műemlékké nyilvánították. Kassáról Gallay Nagy Emese összeállítását hallják.

Vadászíróként vált ismertté Maderspach Viktor, emellett a Székely hadosztályban is dicső szerepet töltött be. Leszármazottai közül Maderspach Kinga kötelességének érezte árnyaltabban megismertetni alakját az utókorral és megőrizni emlékét. Az Egy Zsil- völgyi földesúr című, a Püski Kiadó gondozásában nemrégiben megjelent könyve életrajz, kordokumentumok tárháza és – bármilyen furcsa egy ilyen történelmi mű esetében – izgalmas olvasmány rengeteg illusztrációval gazdagítva. A szerzővel, Maderspach Kingával Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető beszélgetett.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – január 15., szombat, 18:01

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább