×

A Mazsihisz a megoldást keresi

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a turisztikai bevételek újraosztásáról, valamint a holokauszt-túlélők támogatásáról beszélt.

Heisler András beszélt a turisztikai bevételek újraosztásáról, az arányok megváltozásáról. Mint kifejtette, valóban volt egy vita a Mazsihisz, mint ernyőszervezet, és a legnagyobb taghitközsége, a BZSH között. A turisztikai bevételek tekintetében eddig egy huszonötéves szokás volt, amelyik 55-45 százalékos elosztást jelentett a BZSH javára. Ezen változtatott ebben az évben a két szervezet menedzsmentje, amikor úgy döntöttek, hogy a bevételek jelentős részét oda kell csoportosítani ahol nagyobb terhek vannak. 2022-ben a legnagyobb terhelés a Szeretetkórház felújítása miatt keletkezik, így a bevételek elosztása egy egyensúlyi állapotot hoz létre, biztosítva a kiadásokat.

Az elnök kiemelte, a nehéz gazdálkodás ellenére a holokauszt-túlélők ellátása továbbra is biztosítva van, mert ez a Claims Conference finanszírozásában történik meg. Ami a túlélők gyógyszerellátását illeti, az valóban igaz, hogy egy új kormányrendelet szerint már nem lehet a nem vényköteles gyógyszereket futárszolgálattal eljuttatni. Mindez természetesen nemcsak a holokauszt-túlélőket érinti, ez egy jogalkotási probléma, amit a Mazsihisz mindenképpen jelezni fog a kormányzat felé. Addig a MAZS már keresi azokat a jogszabályban megengedett lehetőségeket, amelyekkel tudják pótolni a kiesést a túlélők számára.

Hallgassa meg!

Az interjú a Halljad Izrael adásának 2022. január 14-i adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Videó ajánló

Olvasson tovább