×

Napközben: Életmódváltás egészséges, helyi ételekkel

A január 11-i adás tartalmából.
 

A hagyományos mesterségek értéke
Kiírják az idei Nagyapám háza mester-inas képzés idei pályázatát. A népi örökségvédelmi programsorozat azért jött létre, hogy az építélszettel foglalkozó fiatalabb generációkat megismertesse az ősi fortélyokkal. A programot a Teleki László Alapítvány Népi Építészeti Program támogatja. Ellméleti előadásokat követően nyáron gyakorlati foglalkozások történnek, több helyszínen, amelyeket a pályázatuk alapján választanak ki. Itt az érdeklődők (inasjelöltek) egy-egy mester segítségével tanulhatják el a fortélyokat.
Riport: egy tavalyi táborból, ahol kemenséc építettek
Megszólaló: Takács Martin, a Nagyapám Háza egyik szervezője
Megszólaló: Sütő Levente Lehel, népi építész, a Népművészet Mestere

Életmódváltás egészséges, helyi ételekkel
Január sokaknak az új célokat, új terveket jelent – a legtöbben ilyenkor kezdenek bele mondjuk a fogyókúrába. Rengeteg divatos módszer közül lehet választani, ám a hosszú távú legjobb eredményt az jelenti, ha felfedezzük az egészséges és helyben elérhető alapanyagokat, visszatérünk a hagyományos házi feldolgozási módszerekhez. Ne az avokádót, vagy a chiamagot válasszuk, amikor számos egészséges éellmünk van hazánkban, ismerjük, illetve fedezzük fel újra őket!
Riport: a fermentálásról
Megszólaló: Szabó Adrienn dietetikus, a Magyar Szuperfood című könyv szerzője
Megszólaló: Miháldy Kinga, dietetikus, az Országos Gyógyszerészeti és Egészségügyi Intézet miunkatársa

Társasházi rovat
Rossz szigetelés, vékony falak: minden áthallatszik a szomszédtól. Sokan dolgoznak home officban, számukra ez most zavaróbb lehet, mint egyébként. Meddig zajonghatunk otthonunkban úgy, hogy ne zavarjuk a többieket, és hogyan alkothatunk erre szabályokat?
Riport: konkrét eset zajongásról
Megszólaló: Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke

Permakultúra a gyakorlatban
Mi az a permakultúra, és milyen gyakorlati módszereket kínál a vegyszermentes, biodiverzitást növelő, és így egészségesebb termeléshez? Hogyan segít a vízgazdálkodás megtervezésében és kivitelezésében, az egészséges talaj kialakításában? És milyen ökologikus módszereket használtak őseink, miért fontos, hogy ezeket megőrizzük? A Magyar Permakultúra Egyesület minden évben számos képzést szervez, ahol a permakultúra tervezési rendszereét lehet elsajátítani, az ideieket most hirdették meg.
Riport: Permakultúrás kert egy fővárosi óvodában
Megszólaló: Kardos Etelka, a Magyar Permakultúra Egyesület elnöke
Megszólaló:Tőgyi Balázs, a Hideg-hegyi közösség egyik alapítója, az Ökologika műhely vezetője, aki keresi, és alkalmazza a hagyományos ökológiai módszereket.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  január 11., kedd, 9:05

Szerkesztő: Forrai Mária
Műsorvezető: Süveges Gergő

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Másfélmillió lépés Magyarországon, Bajától Tokajig - Utak a Felső-Tiszánál 3.
00:27:10

Olvasson tovább