Hajnal-táj: „Ősök – bányász hősök”

A január 8-i adás tartalmából.
 

– A koronavírus járványa még a természetben is változásokat hozott, Nógrádban talán ezzel is összefügg, hogy ritkán, úgy évtizedek óta nem látott madárfajok is megjelentek.
– Az apróvadak közül a mezei nyúl december 31-e után már nem lőhető. Ezzel együtt nagyon sok vadásztársaság, különösen ahol nem nevelnek fácánt, annak a vadászatát is befejezik, noha januárban, sőt még februárban sem tiltja a szabályzat az elejtését. Természetesen sok vadásztársaság él a neveléssel, hiszen ma már tény, hogy a visszamaradt madarak tavasszal kotlanak, fácáncsibéket nevelnek, dúsítják az állományt.
– Szombathelytől alig 50 kilométerre Ausztriában található Stadtschlaining, azaz Városszalónak vára. Az egykori Őrvidéken található monumentális műemlék felújítása a tavalyi év végén fejeződött be. Itt kapott helyet a Burgenland tartomány száz évét bemutató kiállítás is, amely kitér a magyar vonatkozásokra, így a Batthyány családhoz fűződő történelmi múltra.
– Nógrád megye keleti felében szinte minden család kapcsolódott a bányászathoz, hiszen alig néhány évtizede még volt, hogy egyszerre 12 ezer embernek adott munkát az iparág. Bazaltbányák, mélyművelésű és felszíni szénbányák, rakodók és laborok kínáltak munkahelyeket. Érthető, hogy a Magyar Nemzeti Levéltárnak az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával meghirdetett, „Ősök – bányász hősök” pályázatára rengeteg pályamű érkezett be innen.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – Január 8., szombat, 5:00

Szerkesztő-műsorvezető: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább