Határok nélkül: Délvidéki magyar közösségek

A december 28-i adás tartalmából.
 

A Határok nélkül keddi adása a szűkebb és tágabb értelemben vett délvidéki magyar közösségek „háza táján” járt.

A „délvidéki magyarok” vagy a vajdasági magyarokat jelenti, vagy tágabb értelemben a vajdasági és horvátországi magyarokat, jelen adásunkban továbbá idesoroljuk a maroknyi muravidéki magyarokat is.
A három régió magyarságának érdekképviselete napi kapcsolatban áll az anyaországgal, ahonnan gazdasági segítségen túl, az oktatás és a kultúra területén is támogatásra számíthatnak, hiszen problémáik is hasonlóak: a több mint százéves elszakítottságból adódó viszonylagos elszigeteltség, az út- és vasúthálózat sajátosságai, az ebből elszenvedett gazdasági hátrányok. Az év összegzéseként az adásban a délvidéki magyarság érdekképviseleti szervezeteinek vezetői értékelik a 2021-es évet.
Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető elsőként a lendvai székhelyű Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elmúlt évéről beszélget, Horváth Ferenccel, a szervezet elnökét. Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke ismerteti az idei népszámlálási adatokat. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, már a következő évre koncentrál, mint hallani fogjuk hét választás előtt állnak.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Határok nélkül – Kossuth – december 28., kedd, 18:02

Szerkesztő: Györffi Réka

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább