Kalendárium: Gőzerővel zajlik az Erdélyi Hagyományok Háza kialakítása

A december 27-i adás tartalmából.
 

– Gőzerővel zajlik az Erdélyi Hagyományok Háza kialakítása, a korábbi budapesti igazgató, Kelemen László által. Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány a magyarországi és a Kárpát-medencei intézmény stratégiai partnere, amely velük együtt, mégis önálló egységként működik. Az intézmény kolozsvári, marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi és csíkszeredai területi irodákat fog létrehozni, központja Marosvásárhelyen lesz. Kádár Dóra int Kelemen László
– A járványhelyzet és a lezárások ellenére pozitív évet zár a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház. Besenczi Árpád igazgató szerint egy újabb bemutató után a jövő év legnagyobb kihívása kétségkívül a költözés lesz, hiszen megújul a színház épülete, emiatt pedig átmenetileg más helyre költöznek. Varga Tünde int Besenczi Árpád igazgató
– Évértékelőt tartott a mátészalkai Szentpétery Zsigmond színház is. A járvány miatti leállások alatt is intenzíven zajlott a műhelymunka, így több premierre is sor került, főképp operett előadásokra. De más zenés előadások, többi között az István a király is nagy sikerrel megy. A teátrum repertoárjáról, színházi adottságáról és a várható jövő évi tevékenységéről Zsoldos Barnabás készített interjút Buzogány Béla színi direktorral.
– Online tárlatvezetésekkel mutatja be kincseit a téli időszakban a balatonfőkajári Retró Múzeum. Főképp a közösségi oldalakon lehet megnézni a számtalan retró kiállított tárgyat. Magának a műfajnak, de a kiállítóteremnek is rengeteg követője van, igazi online közösségi térként, akik a járvány időszakában is örömmel nézegetik nagymamáink egykori hagyatékát. Ilyenkor a karácsonyi időszakban a legnépszerűbbek a kisvonatok, és a terepasztalok. Felszeghy Csaba beszélgetett a múzeum tulajdonosával, Kovács Retró Ernővel.
Hír:
– Meghosszabbítja 30 ÉVE SZABADON történelmi esszépályázatát január 11-ig a XX. Század Intézet, és még a téli szünetben is lesz idő felfedezni a múltat. A 9-12. osztályos diákoknak szóló felhívás – az értékes nyereménytárgyak megnyerésén túl – arra ösztönzi a középiskolásokat, hogy írjanak esszét az 1989-90-hez fűződő személyes családi történeteikből, mutassák be a kommunista Kádár-rendszer szabadsághiányos állapotát és hogy mit jelent a mai kor embere számára a szabadság.
– Találj ki címmel hallhatnak ifjúsági hangjátéksorozatot ezen a héten minden nap 14 óra után a Rádiószínház műsorán. A történet szerint Dóra néni, az osztályfőnök vezetésével a 7. osztály kirándulni megy egy kastélyszállóba.

Kalendárium – Kossuth – december 27., hétfő, 15:32

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább