Kalendárium: Karácsony felé

A december 23-i adás tartalmából.
 

-Sugárzó tehetségű művésznő, rendíthetetlen tartással élő ember, francia sanzonok és istenes versek halhatatlan előadója.  A 20. század nagy színészegyénisége volt Mezei Mária, akinek életéről, művészetéről szól Szigethy Gábor irodalom-és színháztörténész saját esszéiből illetve Mezei Mária hagyatékának eddig sehol közzé nem tett fotóiból, dokumentumaiból összeállított albuma.

-Karácsony felé. Ez a címe annak a kiállításnak, amely Szegeden, a Fogadalmi Templom alatti látogatóközpontban kapott helyet, és amelyen neves Kossuth-, Munkácsy- és nívódíjas művészek mutatják be, hogy mit jelent számukra a karácsonyi ünnepkör. 

-Kilenc korszak leletei adnak tanúbizonyságot arról, hogy évezredekig lakott volt az a terület, ahol jelenleg az M76-os és M9-es gyorsforgalmi út építését megelőző régészeti ásatások folynak. A Zala Megyei Göcseji Múzeum munkatársai végzik a feltárást, és település nyomokat, kőeszközöket találtak, sőt egy középkori harang darabja is előkerült. 

-A Heves megyei Abasár az 1041 és 1044 között uralkodó Aba Sámuel király tartózkodási helye és nemzetségének központja volt, amelynek nyomait kutatják a Magyarságkutató Intézet régészei. Mára már napvilágra került egy, a nemzetséghez tartozó középkori sír, mintegy másfél tonnás nehéz kőtömbből faragott fedőlapján az Abák ősi turulos családi címerével. Abasár azért is felbecsülhetetlen jelentőségű történelmi lelőhely, mert rajta kívül nem sok olyan akad, ahol ilyen gazdagságban és ilyen jó állapotban találni vallási és királyi emlékeket, pénzérméket, még írott emlékeket is. A munkálatok és a tudományos vizsgálatok lezárultával, királyi emlékhelyet és látogatóközpontot alakítanának ki Abasáron. 

-Hír:

-Ma este 19 órakor a MOM kulturális központban a romantika vándorai címmel Balog Alexandra és Vecsei H. Miklós verses-zenés estjét rendezik, melyen Schubert, Chopin és Liszt munkásságát járják körbe. A zongoraműveket közrefogó versek, szövegek a Byron- és Goethe-költemények mellett javarészt magyar költők köré épülnek.

-Ma este 20 órakor a Budapesti Kongresszusi központban az Óbudai Danubia Zenekar lemezbemutató koncertje lesz népszerű ünnepi klasszikusokkal, és a legszebb magyar karácsonyi énekekkel, Hámori Máté vezényletével. Elhangzik majd Handel Messiás oratóriumából a Halleluja, és Schuberttől az Ave Maria.

Hallgassa meg!

 

Kalendárium – Kossuth – december 23., csütörtök, 15:32

Szerkesztő: Horváth Kati

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább