Kalendárium: Mesés adventi tárlat a Várkert Bazárban

A december 22-i adás tartalmából.

-Búcsúznak a Petőfi Irodalmi Múzeum időszaki és állandó kiállításai: az intézménynek otthont adó Károlyi-palota januárban kezdődő felújítása előtt december végéig lehet még megnézni a tárlatokat, köztük a Kosztolányi Dezsőre, Pilinszky Jánosra, Mészöly Miklósra és természetesen, a Petőfi Sándorra emlékező kiállításokat. 

– Mesés adventi tárlat címmel láthatnak kiállítást a Várkert Bazárban. A január 15-ig látogatható tárlat Lázár Ervin születésének 85. évfordulója előtt is tiszteleg. Az író 15 éve hunyt el ezen a napon. Lázár Ervin, Kossuth- és József Attila-díjas író, elbeszélő, meseíró. Sajátos hangon, nyelvi játékkal, humorral és szeretettel írta meséit, jellegzetes műfaja a mesenovella volt. Filmszerű stílusa miatt írásaiból számos rádiós, színpadi és filmes feldolgozás készült. 

– Különleges irodalmi kör működik a Veszprém megyei Berhidán. A fő cél, hogy erősítsék a kisváros irodalmi tevékenységeit, és az emberek fogékonyságát a művészetek iránt. Időről időre találkoznak, gyakran kirándulás keretében, és megbeszélik az olvasmányaikat, felolvassák, értékelik a verseket, létrehozva ezzel egy fontos kulturális közösséget. 

– A Veszprémi Petőfi Színház, a Polgári Csapat Ifjúsági és Kulturális Egyesület és a Kid rock and Roll SE. szervezésében indult útnak Veszprém megye kiemelkedő tehetségkutatója, a VeszprémSztár! A versenyre 14-29 év közötti, Veszprémben vagy a megyében lakó ének vagy tánctudással rendelkező fiatalok jelentkezését várták. 

Hír:

– Ma este 7 órakor tartják a veszprémi belvárosban lévő kulturális palotában a Hangvillában a “Szent Cecília Hárfáján” című koncertet, amely Veszprém Város Vegyeskara és a Győri Filmharmonikus Zenekar karácsonyi koncertje. Elhangzik majd Charles Gounod Szent Cecília tiszteletére született ünnepi miséje is.

-Händel – Mozart: Messiása megy aznap este 8-kor az Erkel Színházban. Az oratórium három részben, szünet nélkül, magyar nyelven, magyar és angol felirattal látható. Amikor a magyar történelemből Mária Terézia és fia, II. József iskolaprogramjai fejeként ismert van Swieten báró megbízza Mozartot négy Händel-mű átiratának elkészítésével, még senki sem tudhatja, hogy közülük a Messiás 250 évvel később is ünnepi csemegéje lesz a világnak.

– A Kelet kapujában címmel folytatódik a héten minden este a Rádiószínház műsora az esti sávban, Sári László írásaiból. A művek elénk tárják a régi Ázsia lakóinak életét, szokásait, jelképeit, megszólaltatják klasszikus költőik legbeszédesebb verseit, történelmük legizgalmasabb eseményeit. A részek többi között: A Holdról, A lótuszról, Kőrösi Csoma Sándorról, A Gangeszről és szent helyeiről, A csavargó Sárga-folyóról, Az erényes Konfuciuszról.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Kalendárium – Kossuth – december 22., szerda, 15:32

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább