Határok nélkül: Kárpátalján a Bereg-vidéki Sárosorosziban máig élő hagyomány a betlehemezés

A december 24-i adás tartalmából.
 

Kárpátalján a Bereg-vidéki Sárosorosziban máig élő hagyomány a betlehemezés. Ilyen régi karácsonyi szokásokat hoz közelebb a hallgatókhoz a Kossuth Rádió Határok nélkül című péntek esti műsora Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető kalauzolásával.

Míg a betlehemezésben a felnőttek vesznek részt, addig a csillagot gyerekek játsszák el a Bereg-vidéki Sárosorosziban. A falubeliek idén szenteste is méltóképp fogadhatják a megváltó Jézus születését. Iváncsik Attila összeállításából a helyiektől többet is megtudhatnak.
Madár Réka festőművész a Székelyföldön, a Csíki-medencében született, onnan hozta magával a gyermekkori karácsonyok emlékeit Temesvárra, ahol az egyetem képzőművészeti karán végzett, és azóta is ott él és alkot, ott ünnepli két gyermekével a karácsonyt, de az otthoni ízeket, az otthonról hozott szokásokat a megváltozott körülmények között is igyekszik megőrizni és továbbadni. Madár Rékával Lehőcz László beszélgetett egykori és mai karácsonyokról.
A Temes megyei Csákon (más nevén Csákován) működő idősek otthonában a lakóknak vagy nincsenek hozzátartozóik, vagy távol élnek a rokonoktól. Ők az idősotthon nagy családja körében töltik az ünnepeket is. Hogy hogyan? Erről szól Lehőcz László összeállítása.
Olyan világban élünk, amelyben a hagyományos értékeket egyre többen kérdőjelezik meg. Kevesebb figyelmet kapnak a gyermekek is, sokuk élete a kontroll hiánya miatt a megbolydult világban félresiklik. A templom az a hely, ahol az ember lelkileg feltöltődhet, erőt meríthet a mindennapokhoz – véli Palatinus István atya, a magyarkanizsai Szent Őrangyalok templom plébánosa, akivel Németh Ernő beszélgetett.
A műsor második felében erdélyi püspökök osztják meg a hallgatókkal karácsonyi gondolataikat. Elsőként Böcskei László, nagyváradi római katolikus megyéspüspököt halljuk, akit Ionescu Nikolett keresett fel.
Ne a fényszórók csillogása adja az ünnep fényét, hanem a lelkek kisugárzása – mondja karácsonyi üdvözletében Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke.
Karácsonykor a fiatalok részéről az lenne a nagy áldozat, ha nem valami ajándékban gondolkodnának a nagyszülőknek, hanem beoltatják magukat és meglátogatják őket – mondja Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, járványhelyzethez igazított karácsonyi üdvözletében.
Ha a pásztorok egyszerűségével, az ő tiszta hitükkel tudunk mi is a jászolban fekvő kisded elé térdelni, akkor nincs okunk félni. Hallgassák meg Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye érsekének karácsonyi gondolatait!

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – december 24., péntek, 18:02

Szerkesztő: Györffi Réka

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: MTI/Kovács Attila

Videó ajánló

Olvasson tovább