Napközben: Kinek fontosak a fermentált ételek?

A december 20-i adás tartalmából.
 

Októberben több mint 3 százalékkal esett vissza az ipari termelés. Az autószektor a chiphiány miatt 30 százalékos mínuszt könyvelhetett el, az elektronikai termékek gyártása pedig hasonló okból 12 százalékkal csökkent. De mi az a chip? Mitől alakulhatott ki a hiány? Hogyan befolyásolta a novemberi nagy bevásárlásokat? Milyen termékre mennyit kell várni? És mikorra rendeződhet a piac?

A még mindig tartó pandémia idején elengedhetetlen, hogy erősítsük immunrendszerünket- melynek 70-80 százaléka a bélflóránkban található, ezért a Kor Kontroll Társaság, a Jobb világért mozgalom és a Magyar Elhízástudományi Társaság meghirdeti rendhagyó receptversenyét. A legújabb kutatások alapján ma már tudjuk, hogy a bélflóránkban élő mikroorganizmusok határozzák meg lelki állapotunkat, étvágyunkat, sőt betegségeinket is! Nap mint nap tápláljuk őket, és ha jól csináljuk, megőrizzük egészségünket, ha rosszul: megbetegszünk. Kinek fontosak a fermentált ételek?

Akadálymentesen rovat: Ellátási zavar várható többek között az inhalátorok, szívók, kompressziós harisnyák, pólyák, tesztcsíkok, penek (pl. inzulinadagoló eszköz), fecskendők esetében. Több százezer gyógyászati segédeszközt használó magyar ember maradhat jövőre segédeszköz nélkül. Az ok a következő: a finanszírozási árak 18 éve változatlanok, így mostanra sok eszközt már csak drágábban lehet beszerezni, mint amennyiért eladhatják őket a szaküzletek. 5 szakmai szervezet ezért közösen jelzi, hogy hamarosan számos eszköz eltűnhet a szakboltokból

Mit gondolnak a diákok a fenntarthatóságról? A fenntarthatósági kutatás a diákok és tanárok fenntarthatóságról alkotott véleményét mérte fel, célcsoportja a Kárpát-medencében élő, magyar nyelvet beszélő 10-18 éves, felső tagozatos és középiskolás diákok, illetve tanáraik voltak.

A Pécsi Tudományegyetem 2021-ben hatodik alkalommal mérette meg magát a „UI GreenMetric World University Rankings” nemzetközi programban. A Pécsi Tudományegyetem a világ „zöld egyetemeinek” élmezőnyében – 956 egyetem részvételével – a 42. helyen végzett, és a magyar egyetemek között ismét a legjobbnak bizonyult, kiérdemelve a legzöldebb hazai egyetem címet 2021-ben is.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  december 20., hétfő, 9:05

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Unsplash

Olvasson tovább