Kalendárium: Különleges, adventi készülődést tartanak a fővárosi Nemzeti Színházban

A december 15-i adás tartalmából.
 

Január 1-én tartja az immár hagyományos, Újévi Nyitány című rendezvényt a Zeneakadémia és a Magyar Rádió Művészeti Együttesei. A Zeneakadémia Nagytermében tartandó esemény népszerű zenekari műveit Medveczky Ádám Kossuth-díjas karnagy dirigálja. A koncertet a Bartók Rádió élőben, az M5 kulturális csatorna felvételről közvetíti. Medveczky Ádám

Különleges, adventi készülődést tartanak a fővárosi Nemzeti Színházban. Hogy senki se maradjon ilyenkor egyedül, és mindenkihez eljusson az adventi várakozás erőt adó üzenete, a teátrum színművészei egy-egy személyes videóüzenetben mesélnek karácsonyhoz fűződő emlékeikről, szokásaikról, és a népi hagyományokat is felelevenítik, amelyek a kulturális intézmény honlapján nézhetők meg.

Nemrég mutatták be a Turay Ida Színházban a Térden állva jövök hozzád című előadást. A darabot az egyik leghíresebb olasz melódia után nevezték el, és világslágerekkel színesítve mutatja be a barátság összetartó erejét. A zenés vígjáték esetében is igaz a teátrum mottója, miszerint nem a szakmának, hanem a közönségnek szeretnénk megfelelni.

Az egyedülálló, Veszprémi Tegulárium a patinás várban, a Dubniczay Palotában várja a látogatókat. A kiállított téglákon lévő címerek és bejegyzések adják az egyébként ipartörténeti tárlatnak mondható tárgyak kulturális értékét, amelyek ezek alapján üzennek történeteikkel a múltból.

Hír:
– Valerij Gergijev és a Mariinszkij Színház Zenekara lép fel aznap este a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Közreműködik Alexandre Kantorow zongorán. Az oszét származású karmester korunk egyik legtöbbet foglalkoztatott sztárdirigense, zenekara pedig az egyik legrégebbi oroszországi zenei együttes. A Mariinszkij Színházat és annak zenekarát még Nagy Katalin cárnő alapította 1783-ban.
– Aznap este 7 órakor lép fel a Hortus M. Singers a’capella énekegyüttes a fővárosi Angyalföldi József Attila Művelődési Házban. A zenekar tavaly ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Az évek során bejárták az ország legtöbb koncerttermét, és templomát, de Európa sok országába is elvitték egyedi hangzásvilágú muzsikájukat.
– A Kelet kapujában címmel szól a héten minden este a Rádiószínház műsora az esti sávban, Sári László írásaiból. A művek elénk tárják a régi Ázsia lakóinak életét, szokásait, jelképeit, megszólaltatják klasszikus költőik legbeszédesebb verseit, történelmük legizgalmasabb eseményeit.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – december 15., szerda, 15:32

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Nemzeti Színház – díszpáholy

Videó ajánló

Olvasson tovább