Kalendárium: Új elemekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár

A december 14-i adás tartalmából.
 

Új elemekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár. Hungarikum lesz pl a magyar cifraszűr és a hagyományos fejfák a Kárpát-medencében. A Magyar értéktárba pedig bekerül a magyar kocsizás és fogathajtás, amelynek kultúrája világhírű, a komáromi vár és erődrendszer, amely a közép-európai erődépítés mára egyetlen megmaradt kiváló eleme, továbbá a komáromi szekeresgazdák hagyománya is, amely a mai napig élő tradíció.

Jovián György festőművész jubileumi kiállítása. 2021. december 10. – 2022. január 30 „Jovián György idén decemberben tölti be a hetvenedik életévét. A kerek évfordulót egy retrospektív kiállítással ünneplik a Vigadóban, nagyrészt olyan művekkel, amelyek hosszú évek óta köz- és magángyűjteményekben találhatók, ezért ritkán kerülnek közszemlére. A művésszel Nánási Anikó beszélget.

Örkény Színház: Szecsuáni jóember. Nemes Nagy Ágnes, Térey János és Kovács Krisztina fordításainak felhasználásával készült Brecht darabjából. Rendező: Mácsai Pál. Az egyik főszereplővel, Tenki Rékával és/vagy Mácsai Pállal készít interjút Varga Viktória.

Szegedi nemzeti Színház: 39 lépcsőfok. Hitchcock klasszikus filmjének színpadi változata, bűnügyi komédia, melynek egyik különlegessége és humorforrása, hogy mindössze négy színész játssza az összes karaktert. A rendezővel, Horgas Ádámmal Beslin Anita beszélget.

Hírek:
Páratlan párok. Bősze Ádám és László Ferenc közös sorozata a MOM Kultban. 14-én Maria Callas és Kormos István lesz a páratlan páros. Maria Callas és Kormos István: Mindketten 1923-ban születtek és mindketten csupán 1977-ig éltek, ennél több közös pontot elsőre aligha fedezhetünk fel a legendás díva és a Vackort megteremtő irodalmár pályáján. De talán mégis.
A Párbeszéd Háza és a Balassi Kiadó szervezésében tartják Nagy Márta Aknay János Krisztusai című könyvének bemutatóját. A Kossuth-díjas és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett alkotó pályáját összefoglaló könyvet Balog Zoltán református püspök és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes mutatja be a Párbeszéd Házában, Budapesten, 14-én, adásunk után, 16 órától.

Hallgassa meg!

 

Kalendárium – Kossuth – december 14., kedd, 15:32

Szerkesztő: Nánási Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Nagy István agrárminiszter a Hungarikum Bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2021. december 7-én. MTI/Soós Lajos

Olvasson tovább