Hajnal-táj: Több mint ezer fát ültettek el az elmúlt két évben a Békatutaj Szabadidősport Egyesület tagjai

A december 12-i adás tartalmából.
 

Több mint ezer fát ültettek el az elmúlt két évben a Békatutaj Szabadidősport Egyesület tagjai. A Bükki Nemzeti Parkkal együttműködve ezúttal a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzetben 500 facsemete került a földbe az önkéntesek segítségével. Az így „örökbe fogadott” területet kaszálják, a fákat öntözik.

A kard becsületére és a tisztességet kivívott elődök emlékének ápolására esküdtek fel a szablyavívók, akik az egykori ludovikás honvédtiszteknek állítanak emléktáblákat, akik az ősi magyar harcművészet folytatóiként a legeredményesebb sportágunk, a magyar kardvívás történek első fejezeteit írták. A Magyar Szablyavívó Iskola mesterei legutóbb Zagyvarónán a falu jeles szülötte, Hollósi Ferenc kardvívó nemzetközi mester előtt hajtottak fejet, kinek életművét a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Értéktár is őrzi.

Kicsiket-nagyokat egyaránt várnak vasárnap Zalaegerszegen a Gébérti Kézművesházba, ahol az ünnephez kapcsolódó tárgyak készítése mellett bepillantást kaphatnak az érdeklődők a hagyományos nézi mesterségek világába. Agyagozás, vesszőfonás vagy a nemezelés egyre népszerűbbek főleg a kisgyermekes családok körében.

Az egyedülálló Veszprémi Tegulárium is bekerült a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa leendő helyszínei közé. A hungaricumnak számító, rendkívül érdekes téglagyűjtemény a patinás várban, a Dubniczay Palotában várja a látogatókat. A kiállított téglákon lévő címerek és bejegyzések adják az egyébként ipartörténeti tárlatnak mondható tárgyak kulturális értékét, és így üzennek történeteikkel a múltból.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – december 12., vasárnap, 5:00

Szerkesztő- műsorvezető: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább