×

Napközben: Évről évre nő a hazai halfogyasztás

A december 9-i adás tartalmából.
 

Mi okozza leginkább a stresszt az életünkben? Felismerjük-e, hogy baj van? Önök milyen stresszoldó módszereket ismernek, használnak? A magyar felnőtteknek – saját bevallásuk szerint – komoly terhekkel és állandó rohanással kell megbirkózniuk a mindennapokban, ami meg is teszi a hatását. A Generali friss felméréséből kiderül, hogy a lakosság 51%-a krónikus stresszre, 23%-a pedig rendszeres alvászavarokra panaszkodik. A 40-50-es szendvicsgeneráció körében pedig még rosszabb az arány. A folyamatos feszültség miatt ráadásul a szervezetünk előbb-utóbb benyújtja a számlát.

Tömeges megbetegedést okoz a két év alatti gyerekeknél idén az RSV kórokozó. A Semmelweis Egyetemen az elmúlt hónapokban nyolc-tízszeresére nőtt a légúti tünetekkel klinikán kezelt kisgyerekek száma. A felsőlégúti tünetekkel akkor kell azonnal orvoshoz fordulni, ha szapora légzést, zihálást, rohamokban jelentkező, csillapíthatatlan köhögést észlelünk a kisgyerekeknél. A kora-, vagy újszülöttek esetében a táplálási nehezítettség is fontos figyelmeztető jel lehet a kiszáradás veszélye miatt.

Önök mennyi halat esznek? Tudják, hogy mennyit kellene fogyasztanunk hetente? A hazai vagy a tengeri halakra esküsznek?
Lassan ugyan, de évről évre nő a hazai halfogyasztás. Az évenkénti kb. 6,5 kg/fő hazai mennyiség mintegy 35-40 százaléka még így is a karácsonyi ünnepkörre esik, ez egyes nagy haltermelők éves forgalmának 60-70 százalékát is adhatja. A rendszeres halfogyasztást nem véletlenül ajánlják a dietetikusok, hiszen a halhús kevés koleszterint tartalmaz, és gazdag vitaminokban.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Napközben – Kossuth Rádió –  december 9., csütörtök, 9:05

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább