Kalendárium: A Magyar Állami Operaház klasszikus Diótörő című előadása az Erkel Színházban

A december 9-i adás tartalmából.
 

– Már megy az Erkel Színházban a Magyar Állami Operaház klasszikus Diótörő című előadása, amelyet minden adventkor műsorra tűznek. Csajkovszkij 3 felvonásos karácsonyi mesebalettje nélkül mondhatni nem is ünnep az ünnep. Az előadás 2018 decemberében visszatért az Erkel Színház színpadára Oláh Gusztáv legendás díszlete és a klasszikus balett hagyományait követő, de a 21. század táncművészeti elvárásainak megfelelő új előadás. + Jónak lenni jó diótörő bábu felajánlás.

– Nemrég tartották a Budapesten a Klebelsberg Kultúrkúriában Cakó Ferenc grafikusművész, animációs filmrendező, Érdemes és Kiváló művész jubileumi kiállításának élő homokrajz előadással egybekötött megnyitóját. A tárlatot ingyenesen lehet látogatni. Cakó homokanimációs szabadalmának alkotásai mély művészei tartalmat, komoly érzelmeket és mondanivalót hordoznak. Születésnapi kiállításán a kedvelt grafikusművész festményeiből, rézkarcaiból is láthatnak válogatást. Márta Renátó
– Hamvas Béla országos esszépályázatot hirdet Balatonfüred Város Önkormányzata, a Magyar Írószövetség, a Tempevölgy és a Hamvas Béla Asztaltársaság az író születésének 125. fordulója alkalmából. Téma „Az európai kultúra válsága”. A beadványoknak minimum 15 oldalasnak kell lenniük, a kiírás témakörét elemző, még nem publikált művekkel.

– PERSZE címmel működik majdnem 15 éve egy gyermekeknek szóló színjátszó csoport a Veszprém megyei Peremartonban, de már korábban is volt ennek hagyománya a településen. PERESZKE néven pedig az alsó tagozatos diákokkal foglalkoznak. Főképp a minden évben megrendezett Weöres Sándor Színházi Fesztiválon mutatkoznak be, ahol jelentős eredményeket is elértek az országos döntőben.

-Hátsó szoba címmel hallhatnak még ezen a héten is este fél 11-kor a Rádiószínház műsorában válogatást Oberczián Géza novelláskötetéből, tíz részben. Kortárs irodalmunk eredeti stílusú, érett hangú prózaírója novellái, melyekkel most hangoskönyv formában találkozhat a hallgató, a fantázia és a realitás határmezsgyéjén kalandoznak.

– Händel: József és testvérei – Különleges barokk oratórium bemutatója lesz aznap este a Zeneakadémián. Józsefet Balogh Eszter alakítja egyedi hangú mezzoszopránként, a barokk előadásokban ugyanis gyakran nők énekelték a férfi szerepeket, vagy kontratenorok női karaktereknek kölcsönözték a hangjukat. A közreműködő Savaria Barokk Zenekar célja, hogy korhű hangszerek segítségével mutassa be a 17–18. század zenei világát.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – december 8., szerda, 15:32

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább