×

Szombat reggel: Túra a Lappföldön a mikulásnál

A december 4-i adás tartalmából.
 

December negyedike Szent Borbála, a bányászok védőszentjének napja , a bányászok és kohászok ünnepe a népi és szakmai hagyományoknak megfelelően Magyarországon. A magyar bányászok 1950 óta szeptember első vasárnapján is ünneplik a bányásznapot, de rendszerváltás óta december 4-e a hivatalos bányásznap így erre a napra is emlékeznek az egykori bányászok, akik egyre kevesebben vannak és attól tartanak, ha ők nem lesznek, kihal a hagyomány ápolása is.
Szabadidősport.

Túra a Lappföldön a mikulásnál

A járvány miatt nehéz helyzetbe került roma művészek munkáiból nyílt adventi tárlat a a Rácz Aladár Közösségi Házban. Több mint 50 művész 100 festménye és grafikája jótékonysági akció során lehet licitálni, vagy éppen örökbe fogadni valamelyik alkotást. A befolyt összeget az arra rászoruló művészek közt osztja szét Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesül

Átadták az idei Pro Gastronomia-díjakat. Az elismerést a vendéglátó szakma azon kiemelkedő személyiségei és ígéretes fiatal képviselői vehetik át, akik sokat tettek a magyar gasztronómiáért annak népszerűsítéséért.

Zenélő okospadot ajándékozott a Lengyel Intézet Budapestnek. . A napenergiával működő okospadon , telefont lehet rajta WiFi hotspotként működik és mutatja az UV-indexet, a légnyomást, a páratartalmat, valamint a légszennyezettséget. Az információk érintőképernyőkön jelennek meg, és azokon lehet válogatni Frédéric Chopin és Liszt Ferenc művei közül .

Új orgonát kap a zalaegerszegi Mária Magdolna Plébániatemplom. A Mindszenty-program támogatásával a kétezer sípból álló hangszer darabjaira szétszedve érkezett a templomba, a napokban kezdődött meg az összeszerelése, a munka két hónapot vesz igénybe.

UNESCO-díjban részesült a Debreceni Egyetem kutatója. A párizsi székhelyű szervezet a „Fiatal Tudósok Elismerését” 1989 óta ítéli oda az ökológiai és fenntarthatósági kérdésekkel foglalkozó tudósok új generációjának, azzal a céllal, hogy támogassák kutatásaikat. Idén nyolcan kaptak kapta az elismerést, köztük a Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetének adjunktusa.

Egyre nagyobb szerep jut az oktatásban a planetáriumoknak. Az elmúlt évek és jelenleg is tartó fejlesztései során több olyan planetárium épült Magyarországon, mely a világ legjobbjaival veszi föl a versenyt. A létesítmények vezetői az országos planetáriumi találkozón tekintették át az aktuális feladatokat.

Egy arany-, egy ezüst- és két bronzérmet a magyar csapat tagjai az idei Kolumbiában megrendezett Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián. A magyar válogatott 48 ország több száz diákjával mérte össze tudását. Egy héten keresztül izgalmas asztrofizikai, égi mechanikai és kozmológiai feladatokat kellett megoldaniuk a legmagasabb rangú középiskolásoknak szóló nemzetközi csillagászati versenyen.

Planet 2021. Ötödik alkalommal rendezik meg a hétvégén az Öko Zsibongót a Füvészkertben. Arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy az ünnepek közeledtével figyeljenek oda a cukros, tartósítőszerrel gazdagított édességek mértéktelen fogyasztásának veszélyeire.

Már készülnek a mikulások. Moszkvában minden évben megrendezik a „ Mikulások Iskoláját” Az orosz Gyed Moroztól egy magyar mikulás is meghívást kapott. A múlt heti három napos továbbképzésen az ünnepi hagyományok változatosságáról és a Mikulás-kultúrák közötti különbözőségekről hangzottak el előadások, de szóba kerültek a környezetvédelmi és a járvány miatt kihívások is.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – december 4., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább