Kalendárium: Szent Miklós legendája

A december 6-i adás tartalmából.
 

– Nemrég tartotta tájékoztatóját a Budapesti Operettszínház a Rozsda Lovag és Fránya Frida című musical bemutatójáról. A Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Teátrumában tervezett új darab rendezője Bozsik Yvette.
– Szent Miklósról, a gyermekek védőszentjének életéről több legenda ismert, ezekből alakult ki később a Mikulás története is. Számos, főleg gyerekeknek szóló színdarab, regény, irodalmi mű született a személyéről, az őt övező kulturális hagyomány fontos ünnep nálunk is. A katolikus és a görögkeleti egyház szentje, Mürai Szent Miklós 270-ben születetett Patarában, és sokan nem tudják, de nemcsak a gyermekek védőszentje, hanem többi közt minden nehéz körülmények között élőké, a tengerészeké, zálogházaké, és a diákoké is.
– A régi, igényes, népi, kulturális hagyományok felelevenítését, a népzene, vagy az énekkar felélesztését tűzte ki egyik céljául a Szeretem Polgárdit Egyesület. Nyikos Lászlóné elnök vallja, hogy már pici korban kell elültetni dalainkat, mondókáinkat meséinket a gyermekeink szívébe, lelkébe.
– Holesch Dénes Anya gyermekével című festménye látható hamarosan a budapesti Fő utcai templomban. A csehszlovákiai születésű Holesch Dénes a Budapesti Akadémián tanult, és számos kiállítása volt Ausztráliában, Európában, és a Távol Keleten is. Az Anya gyermekével alkotása meleg, szépia árnyalatokban készült, és a reneszánsz, fára festett képeit idézi meg. – Ma este 6 órakor lesz a fővárosban az Óbudai Társaskörben az Évfordulós Kamarazenei Csemege koncertsorozat következő állomása. Műsoron a már most is hallható Beethoven: Esz-dúr zongoranégyese, és Dohnányi Ernő: c-moll zongoraötöse. A sorozat mostani állomása a korábbi Beethoven év világszerte megünnepelt eseményeihez csatlakozik, és Beethoven mellett a 20. századi magyar zenetörténet és magyarországi zeneélet egyik legmeghatározóbb alakjára, Dohnányi Ernőre emlékezik.
– Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában – Su-La-Ce szerzetesírásai címmel hallhatják Sári László felolvasását még ezen a héten is a Rádiószínház délutáni sávjában. Sári László kötete az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb magyar könyvsikere volt. A 9. századi kínai bölcselő azért válhatott páratlanul népszerűvé, mert útmutatásai a mi 21. századi életünkben is kiválóan használhatóak.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – december 6., hétfő, 15:32

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább