Kalendárium: Jubileumi programokkal ünnepel a 20 éves Nemzeti Táncszínház

A december 3-i adás tartalmából.
 

– Jubileumi programokkal ünnepel a 20 éves Nemzeti Táncszínház. A húszéves fennállás apropóján nem csupán kiemelt előadások várják a közönséget, hanem jubileumi könyv, televíziós filmpremier is lesz, ami egy korlenyomat, művészeti sorozat, melynek témája a magyar táncművészet – egy modern intézmény szemével. A magyar táncművészet két évtizedét egy egész évadon át ünnepli a Táncszínház, szinte mindenki szerephez jut, aki 2001. december elseje óta részese a Nemzeti Táncszínház életének. Az ünneplés december elsején, az alapítás szimbolikus napján indul. Lehetséges megszólalók pl:Kiss János, Kossuth-díjas magyar balettművész, Delbó Balázs, A tánc nyelvén beszélünk című dokumentumfilm rendezője.

– Madagaszkár – családi musical a kaposvári Csiky Gergely Színházban. Bemutató: december 3. Rendező: Olt Tamás. A népszerű, világsikert hozó mesefilm után néhány éve Londonban bemutatták a musicalt, amely most Magyarországra érkezik.

-Françoise Gilot jubileumi kiállítása a Várfok Galériában. Françoise Gilot festőművész idén ünnepli 100. születésnapját. Számos csatát kellett megvívnia, míg levetkőzte magáról a „Picasso múzsája” címet, és a szakma világszerte elsőrangú, önálló művészként ismerte el. Művei olyan neves közgyűjteményekben találhatók meg, mint a New York-i The Metropolitan Museum of Art vagy a párizsi Centre Pompidou. A Várfok Galéria egy nagyszabású, retrospektív jellegű kiállítással kíván tisztelegni az alkotó előtt, mely Gilot 100. születésnapján, november 26-án nyílik meg.

-És mégis élünk. A Sopron Balett előadása. A Rongyos Gárda legendája újraéled a színpadon. A Sopron Balett látványos, magas hőfokú, érzelemmel telített ősbemutatója Somogyváry Gyula történelmi tényeken alapuló regényéből készült. A táncelőadás egy romantikus szerelmi szállal átszőve felidézi azt, amikor veterán frontkatonák, vasutasok, napszámosok, gazdászhallgatók, egyetemisták, honvédtisztek, szegények és gazdagok, magyarok, székelyek, kunok, szerbek, horvátok és németek fogtak fegyvert Magyarországért, Sopronért és környékéért. Amikor egy maroknyi ember szembeszállt a világgal, Trianon igazságtalanságával, és megváltoztatta a történelmet.Közreműködik a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar, Zeneszerző – Szarka Gyula,Rendező¬–koreográfus – Demcsák Ottó.

Hírek:
-Mozart és a nők címmel tart koncertet az Óbudai Danubia Zenekar a Budapest Music Centerben. Dec. 3-án és 4-én este 7 órától. Részletek hangzanak el Mozart-művelből, a többi kzött a Così fan tutte és a Don Giovanni nyitánya. KÖZREMŰKÖDIK: Celeng Mária – szoprán. Karmester és házigazda: Hámori Máté.
-“Szólt az ember…” – Jordán Tamás és Sebő Ferenc József Attila estje a Rózsavölgyi Szalonban, dec.3-án fél 8-kor. József Attila december 3-án halt meg, 1937-ben.
– Gaudeamus 2. Berlioz-est a Zeneakadémián. DECEMBER 3., 19:30.
A Szent István Filharmonikusok koncertjén elhangzik: Berlioz: Scène d’amour (Szerelmi jelenet), Mab scherzo – részletek a Rómeó és Júlia drámai szimfóniából, Berlioz: Nuit d’été (Nyári éjszakák). Közreműködik: Schöck Atala. Majd Berlioz Fantasztikus szimfóniáját vezényli Kovács János.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – december 3., péntek, 15:32

Szerkesztő: Nánási Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább