×

Hajnal-táj: Értékes vagy káros a diófalevél?

A december 3-i adás tartalmából.
 

– 1892-ben indult a Kámoni Arborétum növénygyűjteményének története, az alapító Sági István volt. Egy mesterséges patak, a Gyöngyös a terület „ütőere”. A vízfolyást még a rómaiak alakították ki, 20 olyan növény él itt, ami sehol másutt.

– A zalai Pusztaszentlászló nem csak fürdőjéről híres a turisták körében, hanem gazdag horgásztaváról is ismert.
Elnyújtják a karácsonyi akciókat a haltenyésztők – a multikkal kötött megállapodás szerint így szeretnék elkerülni az ünnepek előtti bevásárlásra jellemző tumultust a covid-19 vírus miatt. Némileg emelkednek az árak is az ünnepek előtt, de bőven lesz annyi hal, amennyire a hazai fogyasztóknak szüksége van.
– Biztonságosabbá válik a bélapátfalvai tó, megújulnak a védművek.

– Tankoltak és fát ültettek – áprilistól folyamatosan kiegészíthették tankolásukat az autósok, akik bizonyos (OMV) benzinkutakon faültetést támogató kuponokat vehettek, így segítve a hazai erdőket az Országos Erdészeti Egyesület felhívására. Az akcióból most több ezer fát tudtak elültetni az országban. December végéig még lehet támogatni a faültetést, és mint kiderült, az ilyen jellegű közösségi összefogásra nagy is az igény.

– A szelídgesztenye gubacsdarázs egy mediterrán károsító, amely 2007-óta hazánkban is megtelepedett. Olaszországból hurcolták be ezt a kártevő rovart. Nehéz ellene védekezni, mert sokáig nem mutat tüneteket.

– Nagy az érdeklődés a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésre meghirdetett pályázatra, amelyet a Vidékfejlesztési Program keretében 5 milliárd forint keretösszeggel hirdettek meg. A dokumentumokat november 17-től lehet benyújtani jövő január közepéig.

– A mezőgazdaságban a műtrágyák árának emelkedése jelentős költségnövekedést okoz, ami túlmutat a szántóföldi és kertészeti növénytermesztésen, a költségnövekedés az állattenyésztésbe, élelmiszeriparba is áttevődik. Mit mondanak az agrárpiaci szakértők?

– Régen volt olyan év, amikor még decemberben is szedték a gazdák a gyümölcsöt a kertekben. Az okok összetettek: az elhúzódó tavasz, a késői virágzás majd érés miatt a szüret később is kezdődött és később is fejeződik be. Ennek másik oka a munkaerőhiány. A kint lévő alma már csak ipari minőségű.

– Értékes vagy káros a diófalevél? Érdemes komposztálni? Szabad elégetni? Igaz, hogy kiváló teának? Választ adunk minden kérdésre.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – december 3., péntek 5:00

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Gyarmati Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább