Kalendárium: Megnyílt a fővárosi Szent István téren az adventi kiállítás és vásár

A december 2-i adás tartalmából.
 

– Folytatódik a szárnyalás, idén rekordévet zár a magyar filmipar a Nemzeti Filmirodához beérkezett előzetes regisztrációk alapján. A Nemzeti Filmintézet intézkedéseinek és a magyar szakembereknek köszönhetően sikerült tovább növelni a filmipar volumenét. Míg 2019-ben a közvetlen filmgyártásra nyilvántartásba vett összeg meghaladta a 164,4 milliárd forintot, idén minden bizonnyal már átlépi a 200 milliárd forintot.
– Megújul a Magyar Művészeti Akadémia folyóirata. A művészetelméleti lap célja a kortárs folyamatok, de az esszéírás hagyományai ápolásának és bemutatása. A Magyar Művészet című folyóirat immáron kéthavonta jelenik meg szemben az eddigi negyedéves ritmussal, és a szerkesztők egy dinamikusabb, a művészeti jelenségekre gyorsabban reagáló, szélesebb látószöget nyitó fórumot szeretnének kialakítani.
-Ismét megnyílt a fővárosi Szent István téren az immár hagyományos adventi kiállítás és vásár. A rendezvény tavaly elnyerte az Európa legjobb karácsonyi vására címet. A Bazilika előtti téren már most is van mézeskalács és a forralt bor, és természetesen az elmaradhatatlan korcsolyapálya. December 16-án pedig hivatalosan is megnyílik a 28. Betlehemi Jászol-kiállítás a Szent István Bazilika Lovagtermében. A bemutatott tárgyak mind természetes anyagok felhasználásával készültek. Neves és elismert kézművesek és lelkes gyermekek igényes munkái egyaránt megtekinthetők.
– Tündérkertek, manóházak, kedves figurák, teknősök, virágok, kendermagos kakas, gyöngytyúk, kalapos kukacok. Lehetne sorolni a bűbájosnál bűbájosabb figurákat Belső Lászlóné szobrász-kerámiaművész Veszprém megyei, berhidai műhelyében. Az alkotó kiállításain arra törekszik, hogy minél természetesebb legyen a felhozatal, hogy közel álljanak a témák a befogadóhoz, és a kedvesen megálmodott figurákkal szórakoztassa az embereket.
Hírek:
– Aznap este lép fel az MTVA Sára Sándor vetítő- és koncerttermében Csabay Domonkos zongoraművész. A Kunigunda út 64. nemrég felavatott új kulturális helyszínén lévő esemény a Fiatal művészek pódiuma sorozat keretében valósul meg.
– Művészbejáró II. címmel adnak koncertet ma este Pécsett a Pannon Filmharmonikusok a helyi Kodály Központban. A Művészbejáró sorozat lehetőséget ad a közönségnek, hogy a Pannon Filharmonikusok próbáinak helyszínén élvezzék az egyedi formációk előadásait, a zenei kalandozásokat és a kamarazenét. A bensőséges térben a művészek betekintést engednek a mindennapi világukba, miközben a műsor összeállításánál a számukra kedves és kedvelt műveket adják elő.
-Rádiószínház ajánló: Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában – Su-La-Ce szerzetesírásai címmel hallhatják Sári László felolvasását a héten a Rádiószínház délutáni sávjában.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – december 2., csütörtök, 15:32

Szerkesztő: Nánási Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább