×

Hajnal-táj: Divat lett a gombászkodás

A december 2-i adás tartalmából.
 

– Hogyan készült a vaj? Szentendrei Skanzen munkatársa meséli el, hogyan zajlott a köpülés. Milyen eszközök voltak szükségesek hozzá.

– Minden konyhakerti növényt megtermelnek a putnoki városgondnokságon, a közmunkások által működtetett telepen, de hizlalnak sertést és van tojótyúk állományuk is.

– A természetközeli és környezettudatosabb életmód iránt érdeklődőknek szerveznek rendszeres programokat Tatán. A Természetes Életmód Alapítvány munkatársai szakértők segítségével igyekeznek bemutatni a különböző lehetőségek elméleti és gyakorlati oldalát.

– Évtizedek óta gondot okoz a Tarna-menti településeken, a közúton történő kőszállítás. A házak falai repednek, a sofőrök sokszor nem tartják be a sebességhatárt, ezért balesetveszélyes a közlekedés. A napokban végre elkezdődött a kormány több mint egymilliárdos támogatásával a várva várt kőátrakó építése Verpeléten.

– A keszthelyi Festetics kastélytól hét kilométerre, Fenékpusztán van a család egykori majorja, ami – többek között – szerepet játszott a magyar lóversenysport megteremtésének is. Jó ütemben folyik az épületegyüttesnek a felújítása és új funkciókkal való megtöltése.

– Hallgatóik kérdéseire keressük a választ szerdán reggel is: a frézia és a szobai hibiszkusz gondozása.

– Egyre többen költöznek tanyára, köztük fiatal családok is.

– MATE megállapodás. Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a KITE Zrt. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az erről szóló dokumentumot Szabó Levente, a KITE vezérigazgatója és Gyuricza Csaba, a MATE rektora sajtótájékoztató keretében írta alá a nádudvari KITE-központban.

– Idén kevesebb gombát adott az erdő, a nyár annyira aszályos volt, hogy gombát leginkább csak azt talált az erdőben, aki mindent tud a gombáról, s aki jól ismeri az erdőt.

– Mezőgazdasági melléktermékből bioélelmiszer. A Pest-megyei Bio-Fungi Kft. Magyarország és Kelet-Közép-Európa vezető gombaipari vállalkozása, csaknem 30 éve foglalkoznak gombatermesztéssel és több mint 20 éve gombakomposzt gyártással.

– Sokkal kevesebben vannak, már csak nagyjából 40-50 család foglalkozik a savanyú káposztával Vecsésen. De ettől még egyáltalán nem kell temetni a finom hazai savanyút, a piac ugyanis kitermelt egy, a korábbitól eltérő működésmódot. A régi pici, háznál termelők helyett a közepes és nagyméretű vállalkozásoké a jövő, és őket gyakran fiatal, helyi, kizárólag káposztatermeléssel foglalkozó gazdák szolgálják ki, hogy meglegyen a kellő mennyiségű alapanyag is.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – december 2., csütörtök 5:00

Műsorvezető: Gergácz Anikó
Szerkesztő: Gyarmati Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább