Hajnal-táj: Fügebor készítése házilag

A december 1-i adás tartalmából.
 

– A covid-19 vírus felértékelte a belföldi turizmust. Elfeledett értékek lettek ismét közkedveltek, szerdán reggel két ilyen helyszínre látogatunk el Nógrádba és a Mecsekbe. Hallgatónk kérdésére válaszolva elmondjuk, hogy készül a jó fügebor. Mi pedig, azt kérdeztük meg, hogy olcsóbb lesz-e az étolaj, hiszen napraforgó nagyhatalom vagyunk és hasznos tanácsokat adunk a kerti madáretetéshez.

– Harangzugi Körös. Harangzugi holtágban látogatunk el, a legenda szerint Harangzug az öcsödi régi templom elrejtett régi harangjának nyughelye a Körös parton. A vidék a horgászok paradicsoma.

– Egyre több egykori koronavírus-fertőzött számol be neurológiai tünetekről hónapokkal azután is, hogy gyógyultnak nyilvánították. A jelenséget a magyarországi poszt-Covid ambulanciákon is észlelik, de a gyógy- és termálfürdőknek is fontos szerepe van az utókezelésekben.
Kiosztották az Aktív Magyarországért díjakat. Díjesőben részesült az egri Békatutaj Egyesület: a Siófokon rendezett Aktív Magyarország Korszaknyitó tanácskozáson két díjjal is elismerték a munkájukat. A már korábban kihirdetett Év Kilátója díj mellett Aktív Magyarországért díjjal is kitüntették a civil szervezetet.

– Örvendetes a vidék számára, hogy felértékelődnek természeti kincsei, látnivalói, ugyanakkor a települések, még azok is, ahol gyakran megfordultak idegenek, nincsenek felkészülve egy a korábbinál sokkal nagyobb turistaáradatra. A természeti kincsekben gazdag Nógrád megyében több településen, így a mátrai vulkánok által híressé tett Kazáron is lesz még teendő.

– Megújult a 45 éve társadalmi munkával épült Pécsi Síház. A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programnak támogatásából kívül-belül teljesen megújult létesítmény nem csak télen, hanem és mostantól egész évben várja a kirándulókat. A fejlesztés összesen 70 millió forintból valósult meg.

– Fügebor készítése házilag.

– Továbbra is kifejezetten drága az étolaj, azonban hiány biztosan nem lesz belőle, hiszen idén a repce kivételével mindegyik alapanyagból bőséges a kínálat. Hazánk étolaj nagyhatalom, ám mégis magas a szántóföld aranya.

– Újra meg újra szóba kerül az EU szabályozók körében az árutojás termelés szabályozása, többek között a ketreces tartás szigorítása, illetve teljes betiltása. Amíg tőlünk nyugatra gyakorlatilag ez a tartási mód már nem létezik, keletre és hazánkban még mindig rendkívül népszerű ez a tartási forma. Hogy valóban várható-e a közeljövőben szigorítás és az hogyan érintené a hazai termelőket, arról Kertész Tamást, az egyik legnagyobb hazai termelő, a Farm Tojás Kft ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

– Egyre több kis énekesmadár telel nálunk. Tollas barátaink etetését már az első hideg téli napokon érdemes elkezdeni, és a tavasz érkezéséig folytatni.. A téli madáretetés biztonságot jelent az apró tollas jószágoknak a hideg és táplálékban szegény időszak átvészeléséhez.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – december 1., szerda 5:00

Műsorvezető: Gergácz Anikó
Szerkesztő: Gyarmati Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább