Kalendárium: 10 éve hunyt el Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész

A november 30-i adás tartalmából.

– Ma (11.30) 10 éve, hogy elhunyt Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész, érdemes és kiváló művész. 1966-tól haláláig volt a Magyar Művészeti Akadémia Színház- és Előadó-művészeti Tagozatának tagja. Felmenői, a Korngut család tagjai évszázados bábjátékos hagyományát követte.
– Nemrég tartották a Budapest Music Centerben a VeszprémFest sajtótájékoztatóját, ahol kiderült, hogy idén is világsztárok részvételével zajlik majd a rendezvény. Fellép többek között Diana Krall, Jamie Cullum, Ana Moura, vagy a Nicolas Reyes vezette The Gipsy Kings.
– Nemrég volt a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja. Ennek apropóján megemlékezést tartottak a fővárosi Lipótvárosban a Honvéd téri Gulag Emlékműnél is. Az Aranytíz Kultúrházban pedig kiállítás nyílt a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány szervezésében.
– Következő nap ünnepeljük a magyar rádiózás napját, amelyet minden évben december 1-jén, a folyamatos magyar rádiósugárzás évfordulóján tartanak. A rendszeres rádióadás megindulását a jog szerint az 1925. november 10-ei rádiórendelet szolgáltatta. A technikai hátteret a Magyar Királyi Posta és a Telefonhírmondó Részvénytársaság készítette. Másnap tematikus adással jelentkezünk az ünnep apropóján, ám addig is látogassunk el a Veszprém megyei Balatonfőkajárra, ahol a helyi Retró Múzeumban számos régi rádiókészülék is megtekinthető.
Hír:
– Aznap este 7 órakor lesz az MTVA épületében a Kossuth rádió székhelyén is a nemrég felavatott Sára Sándor vetítő- és koncertteremben a Budapesti Klarinétkvartett karácsonyi hangversenye. A rendezvény a regisztracio-bartok@mtva.hu e-mail címen regisztrációt követően védettségi igazolvánnyal ingyenesen látogatható. Műsoron többi közt Bach-Pápai Ákos: III. brandenburgi verseny, Richard Strauss-Brünauer Tibor: Bölcsődala, és Csajkovszkij-Brünauer Tibor: A diótörő – részletek a szvitből.
– Szeretetkoncertet rendeznek aznap este kismamáknak este 6-kor és kispapáknak a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A várandósság 20. hetére kialakul a magzat hallása, így az első közös zenei élményeket már magzatként átéljük. Az édesanya nemcsak a testi, hanem a lelki táplálékot is biztosítja gyermeke számára, hiszen a zene segít befelé figyelni, elcsendesülni, és felvenni a kapcsolatot a babával. A program házigazdája Székely Edit zenepedagógus, a MÁV Szimfonikus Zenekar fuvolaművésze.
– Rádiószínház ajánló: Hátsó szoba címmel hallhatnak a héten minden este fél 11-kor a Rádiószínház műsorában válogatást Oberczián Géza novelláskötetéből, tíz részben.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – november 30., kedd, 15:32

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább