Hajnal-táj: Rekordszámú vadlúd Tatán

A november 30-i adás tartalmából.
 

– Mi az a szuszék? Eredetileg gabonát tároltak benne, de időnként koporsóként is szolgált. Később a lányok kelengyéjét gyűjtötték bele.

– Zöld szombat volt Szegeden. Csatlakozva az Európai Hulladékcsökkentési Héthez fontosnak tartják, hogy takarékoskodjanak az energiával és minél többet tegyenek a környezetvédelemért, és persze igyekeztek az olvasókat is erre biztatni.

– Állatorvos válaszol hallgatóinknak. Hogyan lehet a hűvös idővel beálltával növelni a tojástermelést?

– Miskolci oroszlánok. Már két hónaposak a miskolci Vadasparkban született oroszlánkölykök, szerdán délután 14 óráig lehet nevet adni a két nősténynek és a kis hímnek.

– Lassan az egész világot bejárja a Bükkben befogott, afrikai szervál története. A végül a budapesti állatkertben, covidban elpusztult állat sorsa is, a felelős állattatásra hívja fel a figyelmünket.

– Moha és gomba a fűben, a kertben. Érdemes vegyszerekkel kipusztítani őket vagy van más megoldás is?

– Kárpát-medencei gyümölcsfákat mentenek meg Feldebrőn. A fajták elterjedésükkel genetikai alapot biztosítanak a globális változásokból, az ökológiai- és erőforrás válságból következő helyi szintű problémák megoldásához.

– Megtizedelte az afrikai sertéspestis és a covid-19 járvány a hazai mangalica állományt. A negatív folyamat megállt, sőt a számok ismét emelkedést mutatnak, azonban lényeges változás, hogy az új állományok már jellemzően a nagyobb termelőknél vannak, mert sok kisebb gazdaság felhagyott a tenyésztéssel.

– András napján eljött a disznóvágások ideje. Ilyenkor már elég hideg volt a frisshús eltartásához, és karácsonyra elkészült a füstölt hús is. Sokfelé disznóölő Szent András néven emlegetik ezt a napot.

– Rekordszámú vadlúd Tatán. A vadludak érkezését ünnepelték a hétvégén Tatán. Az idei esztendő különösen kedvezett a ludaknak, soha ennyi madarat nem sikerült megfigyelni az Öreg- tó medrében, a madarak tavaszig is maradhatnak.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – november 30., kedd 5:00

Műsorvezető: Gergácz Anikó
Szerkesztő: Gyarmati Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább