×

Hajnal-táj: Mézeskalácsfalu kiállítás

A november 29-i adás tartalmából.
 

– Heti Néprajz

– Ahol jó élni sorozatunk – Hétfőn Zircre látogatunk

– Hungarikum lett az ősi pásztorság ezer éves jelképe, a kis-sárréti karikás ostor. Szőke Péter népi iparművész mívesen faragott, hagyományos módon elkészített ostorai már az egész világot bejárták. Ő volt az, aki halottaiból támasztotta fel ezt a népművészeti alkotást. A pásztorművészet igazi jelképét autentikus környezetben az ikonikus Kondorosi Csárda előtt mutatták be.

– Befejeződött a Derecskei-főcsatorna korszerűsítése. A csatorna 3 milliárd forint értékű korszerűsítésével négyszeresére nőtt az öntözhető mezőgazdasági területek nagysága a hajdú-bihari térségben, amely így már eléri a 4800 hektárt.

– Bozsik József gazda rovata. Hogyan tudjuk időzíteni a karácsonyi kaktusz virágzását úgy, hogy valóban az ünnep idején kezdje meg a virágzását, és ne novemberben?

– Berhidai kertbarátok. Egyre többen parkot alakítanak kertjükben, eltűntek a zöldségágyások, de idővel egyre több családban merül fel egy saját konyhakert igénye is. Ebben segítenek a Veszprém megyei kertbarátok.

– Véderdők Debrecenben. Jelentősen növekedni fog az erdősített területek nagysága Debrecen határában. A város nyugati, észak-nyugati részén 4-s számú és a 33 –as számú főút közötti szakaszon terveznek erdőtelepítést a közeljövőben. Az erdősávok legfontosabb szerepe a tiszta levegő biztosítása, a szállópor tartós csökkentése lesz.

– 21 település pályázott sikeresen az idei településfásítási programon az Egererdő Zrt. területén. A 2020-ban indult Településfásítási program az első évhez képest megduplázott keretösszeggel, megduplázott ültetési csomagszámmal folytatódott 2021-ben.

– Mézeskalácsfalu kiállítás Geresdlakon. Advent első vasárnapján megnyílt a Mézeskalácsfalu kiállítás Geresdlakon. A kilencszáz lelket számláló baranyai község lakói 2009 óta minden karácsonykor mézeskalácsból elkészítik falujuk pontos mását. November elején kezdődött a munka összesen száz házat kellett megsütni és összeállítani a legnehezebb a templomok megépítése volt.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – november 29., hétfő 5:00

Műsorvezető: Balog Tamás
Szerkesztő: Gyarmati Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: MTI/Komka Péter

Videó ajánló

Olvasson tovább