Kalendárium: Megújúl a Néprajzi Múzeum arculata

A november 26-i adás tartalmából.
 

– Bálsój szerelem. Színházi előadás a Nemzeti Múzeum Málenkij robot emlékhelyén. Nov.26, 27. Ez a történet két ember, egymástól elszakított házaspár személyes levelein keresztül elevenedik meg. Az ország helyzete, az elhurcolás menete és körülményei, a GUPVI táborokban és a ,,málenkij robot” ideje alatt eltöltött hétköznapok, a napi szükségletek, a kényszermunkára küldöttek és az otthon maradottak élete a nézők szeme előtt válik valósággá.Szereplők:Schermann Márta, Terhes Sándor. Tárlatvezető: Érsek Lajos, író: Hárs Anna.
– Megújúl a Néprajzi Múzeum arculata
A Néprajzi Múzeum hamarosan új épületbe költözik. A fizikai megújulás mellett koncepcionális újragondolásra is készülnek. A sajtótájékoztatón részt vesznek: Kemecsi Lajos főigazgató, Demeczky Nóra, Déri Enikő, Kátay Hunor, Kovács Szilárd, Németh Sebestyén tervezők. Az eseményen a múzeum további aktualitásairól és a készülő kiállításokról is szó lesz.
-„ég és föld közötti építészet” – Makovecz Imre 1935–2011 című fotókiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. A tárlattal a magyar organikus építészet legnagyobb alakja, Makovecz Imre emléke előtt tisztelegnek, halálának 10. évfordulója alkalmából. A múzeum kerítésén elhelyezett tablókon életművének egy részét mutatják be.
– Shakespeare: AHOGY TETSZIK, vígjáték, veszprémi Petőfi Színház. Bemutató: 11.12.
Hírek:
– Pilinszky János születésének 100. évfordulóján hangzik el Újhelyi Kinga estje a debreceni Vojtina Bábszínházban. A Jászai Mari-díjas színésznő Fényút címmel zenés utazásra várja a családokat szombaton délután 3 órakor. Pilinszky János A nap születése, Kalandozások a tükörben, Aranymadár és Ének a kőszívű királyról című meséinek feldolgozását látványos animációk kísérik majd.
– Kovács Emőke történész Balatoni impressziók, sorsok, helyek, történetek című könyvének bemutatója. FSZEK Körúti Könyvtár , november 26., 18:00, Budapest, Teréz körút 2-4. A szerző a balatoni lelket kívánta megragadni. Olyan sorsokról ír, amelyek szorosan összefonódtak a tóval, a bemutatott helyszínekből kirajzolódik a balatoni táj.
– Adventi koncert. A Tenebrae Kórus hangversenye, 11.28., vasárnap, MÜPA
Az egyik legjelesebb angol kórus lép fel az adventi koncerten, sok régi és új brit szerző művei között Gyöngyösi Levente két kórusműve is felcsendül.
A hangverseny közreműködője, Tabajdi Ádám a fiatal magyar orgonaművész generáció jeles képviselője.
– Hallgassunk Brahmsot! November utolsó hétvégéjén, 27-28-án valódi Brahms-ünnepet alkot a Concerto Budapest, a Keller Quartet és meghívott szólistáik négy koncertje, melyek Brahms jelentős zenekari és kamaraműveit fűzik egybe.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – november 26., péntek, 15:32

Szerkesztő: Nánási Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább