Napközben: A használt autó vásárlás buktatói

A november 25-i adás tartalmából.
 

– Több krónikus betegség is jóval az európai átlag felett érinti a magyar lakosságot, ilyen például a magas vérnyomás és a cukorbetegség, amelyek az emberek mintegy harmadát veszélyeztetik. A Dokio online tünetellenőrző rendszer adatai alapján gyakoriak a felnőtt lakosság körében az olyan kockázati tényezők, melyek az ilyen krónikus betegségek kialakulásában szerepet játszanak. Ezek a népbetegségek, illetve a súlyosabb állapotok egészségesebb életmóddal és rendszeres orvosi konzultációval sok esetben megelőzhetőek lennének. Milyen szűrővizsgálatok léteznek? Kinek, mikor és melyik szűrővizsgálat javasolt? mik a leggyakoribb betegségek, amiknek felismerésében segíthet egy szűrővizsgálat?

– A használt autó vásárlás buktatói Mire figyeljenek a fogyasztók? Mindennapi életünk meghatározó eszközének számít a gépjármű, amely a felgyorsult világunk közlekedési alapeleme lett. Magyarországon továbbra is jelentős hányadot tesznek ki a használt gépjárművek, amelyek átlagéletkora ugyanakkor évről évre egyre nő, és ebből fakadóan a problémáik is gyarapodtak. Ha valaki használt autó vásárlására adja a fejét, jó, ha megfelelő körültekintéssel jár el.

– Becslések szerint évi 39 ezer tonna el nem adott ruha köt ki a chilei Atacama-sivatagban minden évben. A fast fashion ruhadarabok eredeti célja az az Egyesült Államok, Ázsia vagy Európa lenne, most azonban a sivatagban alkotnak bizarr és szomorú látképet. A hatalmas textildomb Kínában és Bangladesben gyártott ruhákból áll. Ha a ruhákat nem vásárolják meg, azok a chilei Iquique kikötőjébe kerülnek, hogy továbbértékesítsék őket más latin-amerikai országban. Körülbelül 59 ezer tonna kerül a kikötőbe, amiből legalább 39 ezer tonna a sivatagi hulladéklerakókba kerül. A probléma az, hogy a ruhadarabok biológiailag nem lebomlóak, és olyan vegyi anyagokat is tartalmaznak, ami miatt nem fogadják el őket a helyi hulladéklerakóban.
Mit jelent a fenntartható divat? Hogyan lehetne a megunt darabokat bent tartani a körforgásban? Óriási a túltermelés a ruházati termékekből, min és hogyan lehetne változtatni?

– Csütörtökön kezdődik a HUNCASTLE 2021 – Várak és Kastélyok Nemzetközi Konferencia, a tatai Esterházy-kastélyban. A tatai kastélyról mit kell tudni? A rendezvény idei tematikája : Digitális technológiák és innovációk a várak, kastélyok és kúriák kutatásában és bemutatásában. Mit jelent ez pontosan? Miért fontos ez? Milyen helye, szerepe van a virtualitásnak a várak, kastélyok esetében? Mivel lehet ma a turistákat becsalogatni ezekre a helyekre? Talán ma már nem elég a nyitott ajtó, hanem programokat, szolgáltatásokat is kell nyújtani? Hogyan lehet az ismereteket figyelemfelkeltően átadni?

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Napközben – Kossuth Rádió –  november 25., csütörtök, 9:05

Szerkesztő-műsorvezető: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább