Kalendárium: Költő volt és katolikus

A november 25-i adás tartalmából.
 

– „Tudom-e úgy, ahogyan csak én tudhatom?”- fotókiállítás Törőcsik Mari tiszteletére
Negyven év hatvan képben – egy felejthetetlen pálya pillanatai, egy pályáé, amelynek hat évtizedéből négy a Nemzeti Színházban telt el. Ezeket az időszakokat idézik fel mások mellett Keleti Éva, Benkő Imre és Eöri Szabó Zsolt fényképei. Jelmezek, kellékek és dokumentumok is segítenek visszaemlékezni azokra az előadásokra, amelyekben Törőcsik Mari szerepelt. Összesen több mint százharminc szerepéről tud a színházi archívum, ebből hatvanötöt a Nemzeti Színház előadásaiban játszott.
– Költő volt és katolikus
Emlékestet tartottak Miskolcon Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából. A találkozón kiderült, hogyan vélekedett Pilinszky saját munkásságáról, a művészet értelméről, és mennyire érezte magáénak a vallást. Az eszmecserén mai gondolkodók számoltak be, milyen hatással van munkájukra, költészetükre Pilinszky János szellemi hagyatéka.
– Bohém Kiskarácsony, avagy operamesék a padlásszobából
A varázslatos történetben gyerekek elé tárul Puccini csodákkal teli birodalma. A Bohémélet egykori szereplőinek padlásszobájában tárgyak elevenednek meg, dalok, táncok kerekednek ki belőlük. A történet végén megtörténik a csoda, hullani kezd a hó, megjelenik a Karácsony Tündére és mindent átjár az Ünnep varázsa. A produkció középpontjában a Magyar Állami Operaház idén jubiláló, 50 éves Gyermekkórusa áll, ők a főszereplői e bájos történetnek, mellettük a Színház kiváló magánénekesei, illetve a Magyar Nemzeti Balett szólistái és az Opera Zenekarának művészei teszik felejthetetlenné a mintegy egyórás előadást.
– Nagykarácsony
Már látható a mozikban Tiszeker Dániel második nagyjátékfilmje, a Nagykarácsony című romantikus vígjáték. A film főszereplője Arnold, a többszörösen kitüntetett tűzoltó, akinek egy balul elsülő romantikus lánykérés következtében összeomlik az élete, de az első magyar karácsonyi filmben szerencsére bármilyen csoda megtörténhet. Az egyszerre szívet melengető, romantikus és humoros vígjátékban Ötvös András, Zsigmond Emőke, Pokorny Lia, Scherer Péter, Szabó Kimmel Tamás, Rujder Vivien, Csuja Imre, Szerednyey Béla és Mészáros Máté gondoskodnak a könnyed szórakozásról.
Hírek:
– November 25. a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja. A 21 órakor kezdődő Az este című műsorunkból kiderül, mely országokba mentek a hazánkból 1956-ban akkori szóhasználattal disszidálni kényszerült – menekülők, és hogyan találták meg helyüket az új hazában. Míg a Duna Televízió 22.10-től az Örök tél című magyar történelmi drámát tűzi műsorára Gera Marina és Csányi Sándor főszereplésével. A 2018-as filmalkotás fő kérdése: beteljesülhet-e egy lágerben született szerelem?
– Újabb koncerttel jelentkezik a Győri Filharmonikus Zenekar november 26-án. Repertoáron a Magyar képek, amely Bartók különböző zongorás ciklusaiból válogatott darabok meghangszerelésével jött létre 1931-ben: az öt tételes sorozatban a legváltozatosabb karakterű zenék kaptak helyet, a lírai az Este a székelyeknél-től a rusztikus Medvetáncig és a Kicsit ázottan groteszk humorú burleszk-jelenetéig. A koncert második felében az 1926-ban bemutatott Háry János című daljátékból készült szvit lesz hallható, amely Kodály Zoltán egyik világszerte legtöbbet játszott alkotása.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – november 25., csütörtök, 15:32

Szerkesztő: Toldi Szabolcs

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább