Kalendárium: Ma lenne 86 éves Törőcsik Mari

A november 23-i adás tartalmából.
 

– Dózsa Imre 80: A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész, balettmester, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjának és Mesterművészének 80. születésnapja alkalmából a Magyar Nemzeti Balett művészei ünnepi gálaesttel készülnek 2021. november 21-én az Erkel Színházban.
– Ma lenne 86 éves Törőcsik Mari: archív felvételek a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, színművésznőről, és interjú készül Vidnyánszki Attilával (Kovács Bernadett). A lekonfban elmondjuk, hogy előző nap nyílt kiállítás a Nemzeti Színházban Törőcsik Mari ott töltött 40 évéről, és hogy a tárlatról bővebben a november 25-iki Kalendáriumban számolunk be.
– Krakkóban felavatták Kligl Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész Mindszenthy-szobrát. A süttői mészkővől készült emlékművet a szobrászművész tervei alapján Latorcai Csaba kőszobrász készítette.
– November 20 és 26 között tizedik alkalommal rendezik meg a Bethlen téri Színházban az egyhetes táncfesztivált. A program idén is a vidéki táncszínházakat helyezi a középpontba: Egerből, miskolcről, Székesfehérvárról, Győrből is érkeznek művészek.
Hírek:
– Veszprémbe látogattak november 17.én az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteinek magyarországi képviselői, hogy megismerkedjenek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa terveivel, programjaival. A kultúrdiplomáciai szempontból jelentős esemény hosszútávú együttműködések alapjául szolgálhat, és segíti, hogy a VEB2023 EKF előkészületeinek híre minél több EU államba eljusson. A VEB2023 EKF és egyes kulturális intézetek között már korábban is kialakult kapcsolat, de most először érkezett Veszprémbe az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteit egyesítő szervezet, segítve ezzel a látogatással, hogy hosszú távú együttműködés alakuljon ki. A találkozó résztvevői átfogó képet kaptak a tervezett kulturális programokról, infrastrukturális beruházásokról, és a programsorozat nemzetközi kommunikációjáról, az egyes projketek vezetői pedig bemutathatták a kulturális évad legfontosabb eddigi terveit.
– A Császármorzsa című darab látható ma este 19 órától az Újszínházban. A 2 felvonásos tragikomédia Gyurkovics Tibor alkotása: ízig-vérig kortárs darab, szociológiai pontosságú groteszk látlelet egy elidegenített világról. A darab egy olyan felettes szeretetről beszél, aemlyre a legaktuálisabban most van szükségünk. A rendező Dörner György, a főbb szerepeket – mások mellett – Jánosi Dávid, Nemes Wanda, Esztergályos Cecília, Tordai Teri, Timkó Eszter játsszák.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – november 23., kedd, 15:32

Szerkesztő: Forrai Mária

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább