Napközben: Kezdődik az európai Hulladékcsökkentési Hét

A november 22-i adás tartalmából.
 

Kezdődik az európai Hulladékcsökkentési Hét. Ez egy minden év novemberének utolső hetében megrendezett kezdeményezés, amikor lelkes önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. Az idei szlogen a körkörös közösségek.

Mit jelent a valódi közösség, milyen új típusú közösségek jelennek meg egyre inkább?
A közösség óriási változásokon megy keresztül napjainkban. A hagyományos közösségek lassan megszűntek, amely magával hozta a társadalom átalakulását, és az individualizációt. A társadalom működése és az emberek feszültsége között azonban összefüggés van, ez a felismerés pedig sokakat arra ösztönöz, hogy új típusú közösségeket hozzanak létre. Melyek a legfőbb különbségek a hagyományos, és az új típusú közösségek között, hol találunk ilydeneket, hogyan hozhatunk létre ilyeneket? Mi az új típusú közösség pszichológiája?

Állandó rovat: akadálymentesítés
LESEK konferencia új eszközök és technológiák a látássérültekért

Működik a köztéri közösségi komposztálás
Bár az elején sokan szkeptikusan álltak a köztéri közösségi komposztáláshoz, mára a főváros több pontján működő komposztálók bebizonyították, hogy igenis van rájuk igény, és a lelkes civilek segítségével a rendszer jól is működik. Városiként sem kell tehát lemondanunk a környezettudatos szemléletről, sőt, számos praktikával zöldíthetjük a háztartásunkat is. Hogyan tehetünk a legtöbbet a tél kezdetén a kertünk, illetve a köztereink növényeiért? És miért lehet jobb megoldás a komposztálás, illetve a talajtakarás, annál, mint hogy a lehullott leveleket „zöld hulladákként” kezeljük és elszállíttassuk?

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  november 22., hétfő, 9:05

Szerkesztő: Forrai Mária

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább