Határok nélkül: Gyermekmentők Nagyszebenben 1916-ban

A november 20-i adás tartalmából.

Keresik annak a száznegyven árvának a leszármazottait, akiket 1916-ban a két front közé szorult, ostromolt Nagyszebenből mentett ki Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola, gróf Bethlen Istvánné Bethlen Margit és gróf Bánffy Miklós. Ennek emlékére a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, a HÍD Szebeni Magyarok Egyesülete és a Carola Egyesület emléktáblát állított Nagyszebenben, a Tereziánumi római katolikus templomban.
Éppen száz évvel ezelőtt írta Csanády György a Székely Himnuszt Budapesten. A székelyudvarhelyi fiatalember, a zenét szerző Mihalik Kálmánnal együtt a trianoni békediktátum következményei elől menekült Magyarországra, később társaikkal a fővárosban megalapították a Székely Egyetemista és Főiskolai Hallgatók Önsegélyező Egyesülete nevű önsegélyező és kulturális szervezetet. A kerek évfordulót szoboravatással szeretné ünnepelni székelyudvarhelyi Balázs Ferenc Vegyeskar a költő szülővárosában, Székelyudvarhelyen, ahol a költő hamvai is nyugszanak.
Öt évvel az első, Zorba lehelete című műve után, a magyar nyelv napjára időzítve mutatták be a temesvári irodalmi körben Andrásy József második – Vásárfia című – novelláskötetét. A szintén a Kriterion Könyvkiadó által gondozott kiadvány bemutatása nagy érdeklődést váltott ki, Temesváron a Küttel Klub szinte szűknek bizonyult a vendégek befogadására.
Pozsony a magyar irodalomban címmel tekintette át G. Kovács László, hogy melyik író, költő műveiben jelenik meg bizonyíthatóan a koronázóváros és hogyan tekintettek a városra.
Kijelölték a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által megálmodott Szerelem tanösvény állomáshelyeit a partiumi Székelyhídon. A kilenc stációból álló Szerelem tanösvényen Böjte Csaba atya megbízásából egy jegyespár fogja kalauzolni az érdeklődőket. A stációk bejárásakor a pároknak, érdeklődőknek alkalmuk lesz az elmélyülésre, a családalapításra való felkészülésre, az egymás iránti érzelmek kifejezésére. A Szerelem tanösvény mellett Petőfi Sándor és Szendrey Júlia beteljesedett szerelmét követve egy zarándokutat is kialakítanak Székelyhídtól Koltóig.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – november 20., szombat, 18:02

A riporter: Palcsó Zsóka
Szerkesztő: Benkei Ildikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább