Kalendárium: Megnyitotta kapuit a gyönyörűen felújított sümegi püspöki palota

A november 19-i adás tartalmából.
 

– Már tart a Faludi Nemzetközi filmszemle és fotópályázat. A Faludi Nemzetközi Filmszemle a magyar jezsuita rendtartomány által immár huszonnégy éve létrehozott filmszakmai rendezvény, melyhez 12. éve fotópályázat is társul. Az intézmény évente meghirdet egy témát, melyre korosztálytól és határoktól függetlenül lehet filmeket, illetve fotókat beküldeni. Az előzsűri által válogatott munkák kerülnek be a versenyprogramba, míg a fennmaradó filmeket információs vetítés keretében mutatjuk be.
– Ma és holnap Veszprémben a Művészetek Házában a Két Délután Márai Sándorral program keretében az író műveiből készült filmeket nézheti meg a közönség. Ma 16 órakor A gyertyák csonkig égnek 18 órakor pedig az Eszter hagyatékát vetítik. Holnap 15 órakor A titkos szám, 17 órakor pedig a Kaland című film kerül mozivászonra. A vetítés után a filmek rendezőjével Sipos Józseffel az est műsorvezetője beszélget.
– Megnyitotta kapuit a gyönyörűen felújított sümegi püspöki palota
Sümeg a török hódoltság korában vált jelentős egyházi várossá, amikor a veszprémi püspök ide tette át székhelyét. Padányi Biró Márton építtette a várhegy déli lejtőjén álló barokk Püspöki Palotát a többszáz éves régi püspöki kúria alapjaira. Az eredeti épület fala ma is fellelhető az épületen belül. a felújításnak köszönhetően a palotában újra megelevenedik a történelmi múlt.
– A látható láthatatlan. Válogatás Hollán Sándor Szépművészeti Múzeumnak adományozott műveiből
Franciaországban élő Hollán Sándor legfőbb motívuma a fa, melyet főként tussal vagy szénnel készített sorozatképekben jelenít meg. A művész 2001 óta többször is ajándékozott a Szépművészeti Múzeumnak műveiből, 2017-ben egy több mint száz kompozícióját magában foglaló adományt ajánlott fel, amely az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményben és a Grafikai Gyűjteményben kapott helyet a külföldön alkotó magyar művészek munkái között. A Magyar Nemzeti Galériában rendezett mostani kabinetkiállításon a gyűjteménybe legutóbb került alkotásokból mutatnak be kisebb válogatást.
– Ma délután 17 órától Szőnyi Erzsébet Emlékest lesz a Zeneakadémián. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző, karvezető, zenepedagógus, kiváló művész Kodály Zoltán zenepedagógiai módszerének világszerte ismert folytatója és népszerűsítője volt. Az emlékestre a belépés ingyenes.
– November 22-én kezdődik a szegedi Vántus István Kortárs Zenei Napok.
– A Vántus István zeneszerző által Szegeden 1971-ben alapított Mai Magyar Zene Hete közel két évtizede viseli az 1992-ben elhunyt alapító nevét.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – november 19., péntek, 15:32

Szerkesztő: Horváth Kati

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: A sümegi Püspöki Palota MTI Fotó: Varga György

Videó ajánló

Olvasson tovább